Odhalte příčinu páchnoucího dechu a co nejrychleji se jej zbavte. Přinášíme možná řešení

Ostatní 21. září 2020 | 08:39 — Helena Malá
Halitóza neboli zápach z úst je krajně nepříjemný problém, který jde naštěstí řešit. Důležité je odhalit viníka odéru a pak s ním zatočit. Existuje několik způsobů, jak si opět zajistit svěží dech.
Další 3 fotografie v galerii
Zápach z úst člověku komplikuje život / Depositphotos

Pokud je vám cítit z úst, může to vás i vaše okolí přivádět do rozpaků a nepříjemných situací. Je pravdou, že ne vždy o svém problému dotyčný ví, protože lidem je často velmi trapné na zapáchající dech druhého upozornit. Pokud se této záležitosti hodláte zbavit, musíte odhalit příčinu.

Špatná péče o zuby a dásně

Bakteriální plak se neustále usazuje na zubech, kolem nich a mezi nimi a může být příčinou halitózy. Jak tyto bakterie rozkládají částečky jídla v ústech, mohou uvolňovat nepříjemně páchnoucí plyn způsobující zápach z úst.

Řešení

Nejlepší způsob, jak tomu předejít, je čistit si zuby dvakrát denně fluoridovou zubní pastou a dentální nití, a tak odstraňovat plak a zachycené částečky potravy i z obtížně dostupných míst mezi zuby.

Nemocné dásně

Halitóza může také být jednou z prvních známek onemocnění dásní, protože ji mohou způsobovat usazeniny bakteriálního plaku podél okraje dásní, jež mohou být příčinou zápachu z úst. Pokud plak neodstraníte, může způsobovat krvácení a otok dásní, symptomy zánětu. Není-li tento stav léčen, může vést k závažnějšímu onemocnění dásní.

Řešení

Abyste předešli zánětu dásní, čistěte si zuby dvakrát denně fluoridovou zubní pastou, která má speciální složení pro odstraňování podstatně většího množství plaku.

Jídlo a pití

Pokud sníte potraviny s výrazným pachem, například česnek, cibuli a koření, nebo pijete kávu či alkohol, může to způsobit dočasný zápach z úst.

Řešení

Nejlepším způsobem, jak se nepříjemného odéru zbavit, je vyhýbat se těmto druhům potravin a nápojů.

Kouření

Kouření cigaret, dýmek, případně šňupání či žvýkání tabáku může také způsobovat zápach z úst. Může také zabarvit zuby a zvýšit riziko vzniku onemocnění dásní.

Řešení

Zbavte se zlozvyku kouření, abyste měli zdravější ústa, bělejší zuby a svěžejší dech.

Drastická dieta

Vedlejším účinkem hladovění, drastické diety nebo diety s nízkým příjmem sacharidů může být zápach z úst. Je to proto, že tělo je nuceno štěpit tuky a přitom vznikají chemické látky zvané ketony. Ty způsobují, že váš dech zapáchá.

Řešení

Tento typ halitózy je možné napravit jen změnou stravy. Pokud potřebujete zhubnout, vyzkoušejte třeba banánový elixír, o kterém jsme psali zde.

Zdravotní problém

Některé zdravotní problémy mohou ve vzácných případech způsobit zápach z úst. Jedním z nich je sucho v ústech, odborně xerostomie, která nastává při nedostatku slin v ústech. Tento stav může vyvolat zápach z úst, protože sliny pomáhají zvlhčovat ústa a odplavují bakterie, které mohou být příčinou zápachu z úst. Zápach z úst mohou také vyvolat zažívací problémy, cukrovka a infekce hrdla nebo hrudníku.

Řešení

Pokud máte obavy, že za vaším zápachem z úst stoj nějaký zdravotní problém, neváhejte a kontaktujte vašeho zubaře nebo lékaře.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Proč trpíme arachnofobií, co skutečně způsobuje strach z pavouků a lze se této fobie zbavit?

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu