Co nás v zimě spolehlivě ochrání? Obyčejná zelenina s neobyčejnými účinky

Zdraví 23. října 2019 | 10:33 — Monika Moorová
Chcete-li udělat něco pro své zdraví, zařaďte do svého jídelníčku mrkev. Už starověcí učenci opěvovali mrkev, protože prospívala dobré náladě a trávení. Jak mrkev konzumovat, abychom z ní vytěžili maximum?
Dalších 5 fotografií v galerii
Víte, jak mrkev správně konzumovat? / Pixabay

Syrová mrkev je považována za nejbohatší zdroj provitaminu A, čili karotenu. Kromě něj je bohatá i na vitaminy B, C, D, E a K, z minerálů jsou to vápník, hořčík, železo, fosfor, křemík a síra. Za lahodnou chuť mrkve je zodpovědný vysoký obsah sacharidů, který se během zrání a růstu mrkve postupně snižuje. Oku lákavá oranžová barva mrkve je projevem vysokého obsahu karotenoidů, z nichž největší zastoupení má betakaroten, který se v těle mění na vitamin A. Dále mrkev obsahuje i jinou důležitou látku - pektin a éterický olej.

Jak mrkev pomáhá našemu tělu?

Mrkev působí jako prevence proti rakovině, podporuje imunitní systém, předchází kardiovaskulárním onemocněním. Je významným zdrojem provitamínu A, který zlepšuje stav pleti, vyživuje sítnici a zajišťuje, aby fungovala správně. Pro lidi, kteří trpí rakovinou je mrkev skvělým doplňkem, jelikož obsahuje oxidant - betakaroten, který posiluje imunitu.

Vědci dokonce předpokládají, že svojí reakcí posiluje lidské tkáně v organismu a ty jsou následně méně náchylné na nádorové bujení. Betakaroten však kromě toho chrání srdce a cévy, působí protizánětlivě a zpomaluje stárnutí organismu a pokožky.

Dalším pozitivním účinkem mrkve je, že neutralizuje volné radikály a odvádí z těla toxiny. Obsažený pektin v mrkvi se stará o trávení, vyprazdňování a zklidňuje střevní trakt. Konzumace syrové mrkve snižuje hladinu cholesterolu, mrkvová šťáva napomáhá v léčbě tuberkulózy, migrény, infekčních onemocnění, revmatismu a při onemocněních kůže.

Mrkvová maska pro krásu

Mrkev obsahuje hodně vitamínu C a antioxidantů, takže se její pravidelná konzumace odrazí na krásné a zářivé pleti. Pokud chcete mrkev použít na pleť i lokálně, vyzkoušejte tuto masku: Mrkev rozmixujte s medem, naneste na pleť a nechte působit 10-15 minut.

Zpomaluje stárnutí pleti

Díky obsahu vitamínu C, mrkev pomáhá produkovat kolagen. Kolagen je druh proteinu, který má zásadní význam pro udržení elasticity pokožky. To pomáhá zabránit vráskám a známkám stárnutí. 

Jak často ji konzumovat?

Lékaři doporučují sníst minimálně jednu mrkev denně, čímž můžete předejít například rakovině slinivky, což potvrdil už nejeden výzkum. Avšak nejen syrová mrkev, ale i její šťáva má stejně pozitivní účinky na lidský organismus. Mrkev se doporučuje konzumovat jak syrová, tak i dušená na olivovém oleji nebo připravená na páře, čímž neztrácí výživné látky potřebné pro naše tělo. (Dále čtěte: Zázrak jménem mrkvová šťáva. Její léčivé účinky vás ohromí).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu