Vyhněte se častým chybám v péči o chrup vašich dětí

Děti 29. května 2020 | 14:47 — Helena Malá
Málokdy se stane, že si malé dítě rádo čistí zoubky. Musíte ale vytrvat a hlavně svého potomka k péči o zuby správně motivovat. A dejte si také pozor na chyby, kterých se rodiče při čištění dětského chrupu nejčastěji dopouštějí.
Další 3 fotografie v galerii
Až přibližně do osmi let věku by rodiče měli na čištění zubů svých dětí bedlivě dohlížet / Depositphotos

Vyčistit si zuby každé ráno a každý večer patří k základním hygienickým návykům, a proto by pro děti měla být péče o chrup přirozenou každodenní činností. Průzkumy ale ukazují, že děti ve věku od 6 do 12 let si zuby čistí pouze jedenkrát denně.

Každý člověk by si tento návyk měl osvojit v co nejmladším věku. Pokud se tak nestane, pravděpodobně bude dotyčný s ústní hygienou bojovat po celý zbytek života. Malé děti mívají často k čištění zubů ne příliš kladný vztah. Mnohdy jej považují za otravnou nutnost a za ztrátu času, který by jinak mohly trávit hrou. Můžete ale na to snadno vyzrát tím, že z čištění zubů vytvoříte zábavu. Jak na to?

Začněte společně

Malé děti rády napodobují své rodiče a vyhledávají činnosti, které mohou dělat spolu s nimi. Využijte toho a čistěte si zuby společně. Jestliže je pro vás pravidelné čistění zubů běžnou součástí dne, má vaše dítě ohromnou výhodu a výborný vzor. Jakmile dítěti vyrostou první zoubky, navštivte společně také zubaře, který vám mimo jiné poradí, jakou techniku čištění zvolit.

Detektor plaku

Jako výborná motivace pro děti slouží detektor plaku. Jedná se o rozpustnou tabletu, který obarví nevyčištěný zubní plak. Ukáže dětem, že i když zub vypadá čistý, nemusí to tak být. Po rozpuštění tabletky se špatně vyčištěný plak zbarví a ukáže dětem, na která místa je potřeba se při čištění zubů více zaměřit. Detektor plaku je možné použít i před čištěním zoubků, aby děti viděly, kolik zubního plaku na zubech po celém dni mají.

Kartáček

Pořiďte dětem více zubních kartáčků, ať si mohou vybrat, kterým si zoubky vyčistí. K dostání jsou nejen pestrobarevné kartáčky s dětskými motivy, ale i různé blikající nebo hrající. Pokud vyberete dítěti zubní kartáček, který se mu bude líbit, a pastu s příchutí, která mu bude chutnat, bude čištění zubů příjemnější.

Antibakteriální krytky

Pořiďte také dětem antibakteriální krytku ve tvaru oblíbeného zvířátka, smějícího se zoubku nebo robota. Jednak i taková maličkost dětem čištění zoubků zpříjemní, ale hlavně tím prodloužíte životnost zubního kartáčku.

Ústní voda

Pokud používáte ústní vodu, pořiďte jednu i vašemu dítěti. Dětské ústní vody s motivačními příchutěmi jsou vhodné pro děti od šesti let. Vždy ale vybírejte kvalitní produkty, stojí sice o poznání více peněz, ale citlivý dětský chrup si to zaslouží.

Nejčastější chyby

Co se týká péče o dětský chrup, mnoho rodičů se dopouští řady chyb. Které jsou ty nejčastější?

Odkládání

Asi vůbec nejčastějším prohřeškem rodičů je, že čištění zoubků odkládají na dobu, až bude dítě větší a bude mít více zubů. Je to ale podle stomatologů chyba. Rodiče by měli potomkům začít ošetřovat chrup už s prvním prořezaným zoubkem. Dříve nebo později bude vaše ratolest prožívat období vzdoru a může se stát, že bude čištění zubů razantně bojkotovat. Nevzdávejte to a přimějte dítě si zuby vyčistit za všech okolností.

Špatný kartáček

Mléčné zoubky stačí otřít měkkým kouskem gázy, ale pokud se přeci jen rozhodnete pro dětský kartáček, dobře zvažte jeho výběr. Vždy se řiďte doporučením výrobce, každý kartáček je vhodný pro jiný věk dítěte. Zajímejte se hlavně o měkkost štětinek a velikost hlavičky kartáčku, která by měla být malá, aby snáze pronikla i do vzdálenějších a obtížněji přístupných koutů dětských úst.

Nedůslednost

Buďte důslední a veďte dítě k tomu, aby si zuby čistilo každé ráno i každý večer. Když mu jednou povolíte, že si tentokrát zuby čistit nemusí a podruhé třeba omylem zapomenete, jen těžko pak později můžete očekávat, že si dítě pravidelnost čištění zoubků osvojí. A bohužel následky nedůsledného čištění chrupu bývají často velmi bolestivé.

Polykání pasty

Důležitější než zubní pasta je mechanické čištění chrupu kartáčkem. Dětské zubní pasty jsou vyrobeny tak, aby dětem chutnaly. Ale pozor! Pokud obsahuje fluoridy, nemělo by ji dítě polykat. Pokud ještě nezvládne pastu vyplivnout, vždy vybírejte takovou zubní pastu, která fluoridy neobsahuje.

Technika čištění

Technika čištění je pro zdravý chrup klíčová. Názory odborníků se mění v návaznosti na nejrůznější nové výzkumy. Poraďte se proto s vaším zubařem, ten vám jistě řekne, jak nejlépe dětský chrup čistit.

Na samostatnost je dost času

Možná už vaše dítě má dojem, že si zuby zvládne čistit bez vašeho dohledu. Jenže většinou to tak není. Nechejte vaše dítko si zoubky samo vyčistit, pochvalte je, ale vždy pak ještě zuby dočistěte. Podle odborníků totiž děti nemají do asi osmi let natolik dobrou jemnou motoriku, aby péči o chrup zvládly na výbornou. O tom, jak moc dětem škodí pravidelné pití instantního kakaa, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu