Pánský oblek přidává na vážnosti a eleganci. Mnoho mužů se však při jeho nošení dopuští několika chyb

Móda 28. října 2020 | 11:03 — Klára Sanders
Existuje něco, v čem každý muž vypadá skvěle, a to je pánský oblek. Při nošení tak reprezentativního oblečení je možné se dopustit několika chyb. Poradíme vám, které to jsou a jak se jim vyhnout.
Dalších 5 fotografií v galerii
I nošení pánského obleku má svá pravidla / Depositphotos

I nošení pánského obleku má svá pravidla, a protože se oblek v posledních letech stává čím dál oblíbenější hlavně u mladých mužů, je dobré si je připomenout.

Pánský oblek přidává mužům na vážnosti a hlavně eleganci. Pokud i vy máte oblek v oblibě, zamyslete se nad tím, jestli se nedopouštíte některé z těchto nejčastějších chyb:

Špatně zvolená velikost

Jde snad o nejčastější chybu. Obleky se liší střihy, takže když jste zvyklí na určitou velikost z klasicky střiženého obleku, může vám být slim oblek ve stejné velikosti malý. Vždy je třeba vyzkoušet dvě nebo i tři velikosti od daného střihu, zkusit si v saku zvednout ruce a v kalhotách sednout. Nic by vás nemělo škrtit. Sako by vám mělo sedět v ramenou jako ulité – žádná svěšená ramena!

Problém s délkou kalhot mohou mít vysocí muži – kalhoty klasického střihu by měly sahat přesně k podešvi boty. Slim kalhoty mohou být kratší, aby se nad botou nekrabatily. Zároveň dovolují extravagantnější doplňky, třeba barevné ponožky. Rukávy by měly být tak dlouhé, aby ukazovaly zhruba půl centimetru z manžety košile (striktní pravidlo říká dokonce přesně 6 milimetrů). Rukáv košile by pak měl sahat k prvnímu kloubu palce.

Ponožky

Není nic horšího než pohled na chlupaté nohy mužů, které krátké ponožky v krátkých kalhotách nedokázaly zakrýt. Takový muž zkrátka nemůže zanechat dobrý první dojem. Ponožky si vždy berte dlouhé, nejlépe v barvě kalhot (pokud jde o formálnější typ akce).

Pokud volíte ponožky ke svému volnočasovému outfitu, můžete si vzít ponožky s jakýmkoliv vzorem a barvou. V tom případě ale nejsou problémem ani krátké nohavice. V poslední době dobře oblečeným mužům končí kalhoty kousek nad botami, aby byla noha z části vidět. Nazujte mokasíny a v létě se této možnosti nevyhýbejte. Pamatujte však, že k formálnějšímu outfitu se to nehodí.

Problémy s knoflíčky

Problém s knoflíky dokáže nejednomu muži pořádně zamotat hlavu. Pravda je taková, že vždy, pokud muž stojí, nechává poslední knoflíček u saka rozepnutý (tedy za předpokladu že nemá sako s jedním knoflíčkem). Pokud jde tančit nebo si sednout, sako rozepne, aby jej nedeformoval. Pokud má sako knoflíky tři, pak horní být zapnutý nemusí, ale může (především, pokud ho nepřekrývá klopa). Pravidla etikety dále říkají, že pokud muž sedí, měl by si sako rozepnout, pokud stojí (a zvláště pak, podává-li někomu ruku), měl by ho mít zapnuté.

Vzory

Dalším z problémů je překombinovanost vzorů. Proužkovaný oblek, kostičkovaná košile, kravata s puntíky a k tomu navíc kapesníček s lodí. Všeho moc škodí. Snažte se tedy ladit spolu maximálně dva vzory, ti ostřílenější zvládnou i tři vzory, přičemž určitě nekombinujte jednotlivé části obleku se stejným vzorem, např. proužkovaná košile k proužkovanému obleku (výjimkou je pochopitelně dvojice sako – kalhoty).

Pásek a boty

Pásek a boty by měly mít stejnou barvu. A to i v případě, že budete mít boty třeba červené. Rovněž platí, že k tmavomodrému obleku je ideální hnědý pásek (a samozřejmě hnědé boty), které by v kombinaci s černým oblekem naopak působily poněkud nepatřičně. Pokud si chcete vzít boty atypické barvy, ke kterým pásek nemáte, zcela ho odložte a oblékněte šle – nejsou o nic méně formální a dodají vám styl.

Další doplňky

Doplňky jsou rozhodující pro vytvoření vašeho osobitého stylu. Manžetové knoflíčky, kapesníček či drobná ozdoba v klopě dají okolí najevo, že vám váš zevnějšek není lhostejný. Stačí jen jeden kvalitní detail, ale můžete sáhnout samozřejmě i po jejich kombinaci. Od věci není zamyslet se také nad hodinkami. Pravidlo říká, že lepší žádné než nevhodné (třeba plastové, sportovní). Image podtrhnou také zajímavé brýle. Zcela srazit ji naopak mohou přehnané šperky: silné řetízky kolem krku, víc než jeden prsten nebo třeba náušnice.

Pár tipů na závěr

Pod formální oblek nenoste neformální košili s výrazným vzorem, z pomačkané látky, nebo co hůř, s krátkým rukávem. A samozřejmě byste si také měli dávat pozor na kapsy, aby byly uvnitř vždy narovnané a netvořily na látce obleku nevzhledné boule. A co se  týká spon na kravatě, ty by měly ladit s ostatními kovovými doplňky (spona na pásku, hodinky). Psali jsme také: Pánové, vyhrňte si rukávy. Existuje několik variant, jak to udělat stylově, aby to mělo šmrnc

Související články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu