Každý léčivý kámen je třeba čistit a dobíjet

Ostatní 17. dubna 2021 | 18:01 — Klára Sanders
Už dříve lidé věřili, že kameny mohou pomáhat při zdravotních problémech, a mohou tak přispívat k rychlejšímu uzdravení nejen našeho fyzického těla, ale i duševna. Aby vás kameny zbavily negativní energie, je potřeba o ně správně pečovat. Poradíme vám, jak na to.
Další 4 fotografie v galerii
O léčivé kameny je potřeba správně pečovat / Pixabay

Pokud i vy věříte v sílu léčivých kamenů a máte je doma, měli byste vědět, že je třeba o ně také pečovat. Jen čisté kameny mohou totiž člověku předat maximum ze své energie. Léčbou pomocí kamenů se zabývá takzvaná litoterapie. Lidé, kteří se litoterapií zabývají, věří, že každý léčivý kámen je třeba nejen čistit, ale také takzvaně dobíjet. Způsobů, jak léčivé kameny očistit, existuje několik. Stačí si vybrat.

Kameny mají paměť

Už naši předkové byli přesvědčeni, že léčivé kameny mají svou paměť a že dokáží do sebe vstřebat veškerou okolní energii, tedy nejen tu pozitivní, ale i negativní. A ta se pak může přenést znovu na člověka. Velké množství negativní energie může dokonce způsobit vytvoření drobných puklin v kameni a v krajním případě může kámen i prasknout. Právě proto je třeba kameny pravidelně čistit. Například léčitelé, kteří drahé kameny a minerály používají k léčení jiných lidí, čistí své léčivé kameny po každém použití.

Pravidelná očista

Kameny, které pravidelně používáte – nosíte jako šperk anebo je nosíte s sebou, byste měli čistit denně. Léčivé kameny, masážní hůlky a kyvadla čistěte po každém použití. Oltářní kameny a léčivé kameny, které vám mají pomoci zlepšit vztahy či prostředí v domě, bytě nebo na pracovišti, čistěte alespoň jedenkrát za měsíc.

Jak kameny správně očistit?

Způsobů, jak očistit kámen, existuje hned několik. Výběr záleží čistě na vás.

Voda

Kámen držte několik minut pod proudem studené nebo vlažné vody. Kámen můžete také dát do sáčku ze síťoviny a nechat po dobu několika minut v řece či potoku. Sáček však musíte dobře zabezpečit, aby vám ho proud neodnesl. Někdo také nechá kámen několik hodin na dešti. Ale pozor, ne každý kámen se hodí očistit pomocí vody. Měkké kameny, jako je angelit, některé vápence, howlit, aragonit, azurit, dolomit, malachit, selenit, síra, opál a podobně, se totiž pod vodou v menší či větší míře rozpouštějí.

Plamen svíčky

Kámen můžete očistit také nad plamenem svíčky. Hořící oheň spálí negativní energie. Ne každému ale tento způsob vyhovuje, protože hrozí riziko popálení, navíc při neopatrném zacházení můžete kámen i zničit. Bezpečnější je pak takzvané vykuřování. Kámen můžete nechat projít kouřem třeba ze sušené šalvěje.

Sůl

Jeden z nejlepších způsobů očisty kamenů představuje mořská sůl. Můžete kámen vložit do nádoby a zasypat ho solí, ale někteří léčitelé varují před tím, že při použití suché soli bez vody může dojít k poškození elektromagnetickcého pole kamene. Pokud máte cestu k moři, lze kámen dát do sáčku ze síťoviny a několik minut jej proplachovat v mořské vodě. Klidně ale můžete kámen vložit na několik hodin do sklenice s vodou, do které jste předtím dali špetku mořské soli. Opět si ale dejte pozor, protože sůl může poškodit povrchovou úpravu na některých kamenech, obzvláště v případě měkkých a drobivých kamenů.

Čištění křišťálem

Do nádobky s vodou dejte kámen a přidejte k němu křišťál. Nebo svůj kámen jen vložte do misky naplněné drobnými krystaly křišťálu a nechejte ho tam alespoň po dobu jednoho dne. Krystaly křišťálu umí skvěle odstraňovat negativní energie, aniž by samy byly jimi dotčeny – nemusíte tedy mít obavy, že by se energie z očištěného kamene do křišťálových krystalů přenesla.

Hlína

Pokud máte pocit, že váš kámen potřebuje opravdu důkladnou očistu, zakopejte ho na několik dní do země. Nezapomeňte si ale místo raději označit, ať potom svůj kámen nehledáte. Tuto metodu lze použít i v bytě, stačí kámen zahrabat do květináče. Půdu však nezalévejte. Půda by měla absorbovat negativní energii, rozptýlit ji a přeměnit na energii pozitivní.

Po očistění nechte kámen dobít

Jakmile máte kámen očištěný, měli byste jej nechat i takzvaně dobít. Není to žádný složitý proces.

Dobití pomocí Slunce

Kámen opláchněte pod tekoucí vodou a nechte ho dobíjet slunečními paprsky, ideálně v misce z přírodního materiálu. Jak dlouho, záleží na vás a vašich pocitech. Klidně ho nechejte na sluníčku celý den nebo tak dlouho, dokud necítíte, že je opět plný životodárné energie.

Dobití pomocí Měsíce

Nejsilnější je dobíjení kamenů při úplňku. Nechte Měsíc působit na kámen po celou noc. Měsíční dobíjení je vhodnější pro kameny, kterým vlivem slunečního záření bledne jejich zabarvení. Před nabitím kameny opět omyjte vlažnou vodou a usušte. Na kámen by nemělo pršet. Pokud nemáte možnost nechat kámen nabít venku, postačí jej ponechat blízko okna a nechat roztažené rolety. Psali jsme také: Z lidského hlasu lze poznat mnoho věcí. Dokonce i míru inteligence

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu