Naučte své děti zdravé pracovní návyky. Pomáhat by měly už odmala

Děti 16. ledna 2021 | 10:45 — Klára Sanders
V dětství si má každé dítě hlavně hrát, protože pracovat pak bude celý zbytek života. Aby tomu ale tak bylo, je dobré děti vést k tomu, že doma se má pomáhat a že mít povinnosti je normální. Zdravé pracovní návyky se tím naučí již v útlém věku.
Další 4 fotografie v galerii
Zapojujte dítě do domácích a dalších prací a hlavně u něj rozvíjejte samostatnost / Depositphotos

Domov je místo, kde žije celá rodina, a proto by každý člen měl mít nějakou povinnost. A platí to i pro děti. Díky tomu se do budoucna naučí zdravé pracovní návyky.

Pracovní návyky mohou mít nejrůznější podobu a je vždy potřeba volit činnosti podle věku a schopností dítěte. To, že vedete své ratolesti například k úklidu hraček nebo později třeba k ustýlání postele či pořádku v osobních věcech, se vám i vašemu potomkovi jednou vrchovatě zúročí.

Zapojte děti do domácích prací 

V prvé řadě začněte své děti vést k pracovním návykům od útlého věku. Berte ohled i na zájmy dítěte. Vše mu vždy ukažte a pak jej nechte, aby si "práci" vyzkoušelo samo. Zpočátku je dobré dítěti pomáhat. Osvědčilo se také využívat prvků hry a hodně důležité je dítě motivovat. Postupem času dovednosti rozvíjejte – s přibývajícími roky a schopnostmi přidávejte další činnosti, zapojujte dítě do domácích a dalších prací a hlavně u něj rozvíjejte samostatnost. Klíčem k úspěchu je důslednost.

Ze začátku je pomoc na místě

Vůle nepřichází sama. Rodiče však mají možnost pomoci svým dětem ji vytvořit a upevnit. Snad žádnou činnost dítě nezvládne napoprvé a typickou reakcí bývá nechuť v úkolu pokračovat. Pomožte dítěti úkol zvládnout, vysvětlete mu, jak postupovat a v žádném případě nedovolte dítěti rezignovat.

Dalším častým problémem u dětí bývá to, že než dokončí třeba při tvoření jednu činnost, už odbíhají ke druhé, aniž by si po sobě uklidily materiál. Veďte hoje k důslednosti a vysvětlete jim, že nejdříve musí ukončit jednu věc a pak mohou přejít ke druhé. Vyžaduje to ale opět důslednost a notnou dávku trpělivosti.

Jděte příkladem

I když je vhodné dítě učit samostatnosti, nic se nemá přehánět. Není úplně nejlepší dát například dítěti hromadu pastelek, ať si kreslí. Děti rády napodobují a je proto dobré sednout si ke stolu s nimi, nakreslit jim třeba předlohu a alespoň pár minut se jim intenzivně věnovat. Za vaší aktivní účasti se dítě mentálně rozvíjí a osvojuje si zdravé pracovní a učební návyky. Navíc dítě se nejlépe bude učit hrou. Nemá tak pocit, že něco musí, ale zapojí se do činnosti s chutí a nadšením. Ani při hře však nezapomeňte, že je třeba danou činnost ukončit a uklidit věci zpět na své místo.

Vše jde postupně

Je jisté, že některé činnosti se dítě naučí dříve, jiné později. K základním činnostem, které by mělo postupně zvládnout, zejména patří:

  • úklid hraček
  • oblékání
  • uklízet po sobě ze stolu
  • ustlání postele
  • zavazování tkaniček
  • udržovat pořádek ve svých věcech – nejen školních, ale i ve skříni s oblečením, s hračkami, na stole a podobně
  • úklid dětského pokoje, zalití květin
  • psaní úkolů
  • příprava aktovky a dalších školních potřeb
  • příprava do školy
  • péče o domácí zvíře
  • další pomoc v domácnosti – nákup, běžný úklid, mytí nádobí, praní a žehlení oblečení, čištění bot, třídění a vynášení odpadků a podobně

Žádný extrém není dobrý

Někteří rodiče neúkolují své děti vůbec, další je zase mají tendenci přetěžovat množstvím kroužků. Žádný extrém ale není dobrý. Dítě by nemělo být přetěžováno a mělo by mít dost času si jen tak hrát, na druhou stranu se ale potom musí přizpůsobovat pracovnímu režimu v kolektivním zařízení a má s tím často potíže. Přitom jde především o to dítě k činnosti správně motivovat, nemusí jít vůbec o nátlak, ale o přitáhnutí k zajímavé práci a vyčlenění si našeho času jen pro něj. Psali jsme také: Základní pravidla pro děti, které chodí do školy samy

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu