Už naše babičky si chtěly vyhladit vrásky a zamaskovat kruhy pod očima. Zkuste jejich recepty

Krása 11. dubna 2021 | 10:29 — Klára Sanders
Dříve nebo později se každému z nás začínají objevovat na obličeji vrásky. Ale zatímco u mužů se říká, že vrásky jsou sexy a zrají, u žen se říká, že zkrátka stárnou. Proto se ženy už celou věčnost snaží s vráskami zatočit. Naše babičky neměly na drahé kosmetické přípravky, ale i tak si uměly poradit. Na vrásky používaly vajíčka.
Dalších 5 fotografií v galerii
Vejce se používají pro kosmetické účely již po staletí / Pixabay

Recepty a rady našich babiček jsou k nezaplacení. Proč tedy nevyzkoušet i jejich recept proti vráskám? Používaly obyčejná vejce. 

Zázračné vejce

Vejce se používají pro kosmetické účely již po staletí. Číňané začali používat vejce jako lak na nehty již kolem 3000 před naším letopočtem. Kolem roku 1300 začaly ženy v Anglii používat vaječný bílek, aby jejich kůže vypadala světlejší. A některé si z nich dělaly i pleťové krémy. My máme pro vás pár tipů na masky pro pleť a vlasy. Takže jděte si do ledničky pro jedno či dvě vejce a jdeme na to.

Recept na váčky pod očima

Pokud vás trápí kruhy či váčky pod ičima zkuste vyšlehat vaječný bílek a pak aplikovat tenkou vrstvu pod oči. Dojde tak k dočasnému očnímu faceliftu. Jakmile vaječný film uschne, můžete nanést i make-up. Později však nezapomeňte na důkladné odlíčení. Zabráníte tím předčasnému stárnutí očního okolí a vzniku vrásek. 

Na akné i rozšířené póry

Vaječný bílek se doporučuje používat i jako masku proti akné. Vaječný bílek funguje skvěle na zpevnění pokožky, snížení zarudnutí a zánětu a redukci pupínků. Existuje několik domácích kosmetických receptů, v nichž se píše, že vaječné bílky a žloutky zužují póry a zpevňují kůži. Podle některých vědeckých článků obsahuje vaječný bílek asi 15 procent proteinu a 85 procent vody. Po aplikaci bílku na obličej se voda odpaří a bílkoviny změní svou strukturu, čímž se vytvoří film. Proto máte pocit, že je vaše pleť napjatá.

Pro lesklé vlasy

Naše babičky žloutek používaly místo šamponu, aby měly bohatou a lesklou hřívu. Vlasy si nejprve namočte a potom do nich důkladně vetřete dva žloutky. Nechejte pár minut působit a potom opláchněte i s pomocí šamponu. Žloutek totiž může vlasy trochu mastit. Pokud máte více času, vyšlehejte dva žloutky a smíchejte je se dvěma lžícemi oleje. Naneste do vlasů. Pro zvýšení účinku můžete vlasy zabalit do igelitu a ručníku. Nechejte působit alespoň dvě hodiny, anebo přes noc. Vlasy pak budou hebké jako samet.

Zkuste masky na pleť z vajěčného bílku

Doma si také můžete připravit bílkové masky. Základem je vždy bílek, který se vyšlehá samotně nebo společně s nějakou jinou ingrediencí. A hlavně masky vždy nanášejte na čistou pleť.

S okurkou

Tato maska vypíná pleť a stahuje póry. Ušlehejte tuhý sníh z 1 bílku a smíchejte jej se dvěma najemno nastrouhanými lžícemi okurky. Nechejte působit 15 minut.

Ze zralých broskví

Pokud potřebujete vyhladit vrásky, zúžit póry a mít pleť doslova jak broskvičku, tak si připravte tuto masku. Rozmačkejte zralé broskve a na každé dvě lžíce přidejte jeden ušlehaný bílek. V případě, že je směs moc řídká, zahustěte pšeničnou moukou. Smyjte po 15 až 20 minutách.

Medová maska

Bílek společně s medem je výborný pomocník proti vráskám. Smíchejte jeden až dva bílky se lžící medu a ušlehejte do pěny. Nechejte působit 10 až 15 minut.

Citronová maska

Trápí vás mastná pleť? Pak sáhněte po citronu a lžíci šťávy vmíchejte do ušlehaných bílků. Nechejte působit 20 minut.

S tvarohem

Výborné na podrážděnou pleť. Maska příjemně chladí, a tak se hodí i na sluncem podrážděnou pokožku. Smíchejte šálek tvarohu s ušlehaným bílkem a trochou smetany a nechejte působit 15 minut. Psali jsme také: Podpořte růst řas. Než koupíte drahá séra, vyzkoušejte domácí recepty

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu