Několik tipů, na co se zaměřit při pořizování kočárku

Děti 12. května 2021 | 17:18 — Klára Sanders
Vybrat a pořídit celou výbavičku pro miminko není vůbec lehké. V dnešní době je na trhu neskutečná nabídka věcí a zorientovat se v ní chce velkou dávku trpělivosti. Asi nejdůležitější položkou na seznamu každé maminky je kočárek. Přinášíme vám několik tipů, které vám usnadní vybírání.
Další 4 fotografie v galerii
Kvalita dnešních kočárků je na vysoké úrovni / Pixabay

Stačí se projít po ulici a rozhlédnout se, kdo má jaký kočárek. Většinou zjistíte, že skoro každá maminka má kočárek jiné značky a každá by vám i něco jiného doporučila.

Dobrou zprávou je, že dnes už prakticky nelze koupit špatný kočárek, tedy až na úplné výjimky. Problém je spíše v tom, že každému bude sedět trochu jiný typ. Výběr je dobré přizpůsobit zvyklostem rodiny. Pokud se pohybujete výhradně po rovných chodnících ve městě, budete potřebovat jiný kočárek než rodina, která často vyráží do lesa. I u kočárku zkrátka platí, že před nákupem je vhodné si dopředu ujasnit své priority a stanovit si podle nich určité parametry.

Dvojkombinace nebo trojkombinace

Velmi často narazíte v obchodech na různé trojkombinace, tedy kočárky, na jejichž konstrukci lze připevnit jak hlubokou, tak sportovní korbičku a navíc i cestovní vajíčko. Je pravdou, že toto řešení vychází cenově nejlépe, takže pokud potřebujete ušetřit, je to pro vás ideálním řešením. Kromě peněz ušetříte i čas, který byste jinak museli věnovat sháněním jednotlivých typů kočárků.

Jenže ne každému trojkombinace zcela vyhovuje. Často se stane, že se vám například líbí hluboká korbička, ale už vám nevyhovuje ta sportovní nebo cestovní vajíčko. Nebo naopak se vám líbí vajíčko i sportovní korbička, ale ta hluboká se vám zdá být třeba příliš krátká. Vůbec nejčastější problém bývá u cestovního vajíčka, které v trojkombinaci nemusí mít dostatečné bezpečnostní testy nebo je sice má, ale vy si i přesto nejste jeho bezpečností stoprocentně jistí. V takovém případě je nejlepší sáhnout po dvojkombinaci a cestovní vajíčko koupit zvlášť, ideálně od značky, která se na autosedačky vysloveně specializuje.

I když pořídíte cestovní vajíčko zvlášť, neznamená to, že je nebudete moci připevnit na konstrukci kočárku. K dostání jsou totiž rozličné adaptéry, které tento problém vyřeší. Musíte jen pořídit ty správné. Není to tak složité, vyrábějí se vždy pro konkrétní značky. Tyto adaptéry zasunete na jedné straně do vajíčka a na druhé do konstrukce kočárku a zacvaknete. To je vše.

Kola vybírejte podle terénu

Při výběru kočárku se vždy zaměřte na výběr kol. Pokud víte, že budete často chodit s dítětem po nezpevněných cestách v přírodě, měl by váš kočárek mít velká a nafukovací kola, která vám jízdu značně usnadní. Při jízdě po městě si naopak vystačíte s plastovými kolečky.

V souvislosti s koly sledujte také aretaci. S otočnými kolečky budete snadněji zatáčet v terénu, ale ne každému vyhovují. Také při cestě do kopce nebo po kamenité cestě oceníte, pokud si budete moci kolečka zafixovat. Většinou je fixace možná u předních koleček. Existuje ale více typů.

Hloubka a délka korbičky

V hluboké korbičce budete dítě vozit přibližně půl roku. Takže pokud víte, že se vám narodí větší miminko, například proto, že to máte v genech, určitě vybírejte prostornější korbičku. Jsou mezi nimi opravdu velké rozdíly, a to nejen co do délky, ale i šířky. Je dobré se proto podívat na více typů a teprve po řádném průzkumu se rozhodnout.

Jakmile dítě sedí, už mu hluboká korbička nevyhovuje a vy začnete využívat korbičku sportovní. U každého je to individuální, ale obvykle se děti rozhledu dožadují i dříve, než samostatně sedí. Sportovní kočárek vám bude sloužit dlouho. I když se totiž naučí děti chodit, často ještě nezvládnou delší procházku, takže stále uvítají možnost se svézt.

Sporťák nebo golfky

Multifunkční kočárky jsou velmi oblíbené, přesto se najdou rodiče, kteří raději pořizují každý typ kočárku zvlášť. Nejprve si tedy pořídí hluboký kočárek, který takto samostatně bývá prostornější než v případě dvoj či trojkombinací. Jakmile dítě odroste, koupí rodiče sportovní kočárek nebo golfky, případně oboje. Sportovní kočárek je dobré vybrat opravdu kvalitní, s dobrou opěrou zad. Je totiž možné, že v něm budete vozit dítě ještě dříve, než bude samostatně sedět. Sportovní kočárek je tak potřeba sklápět do lehu, polosedu i sedu.

Golfky jsou ideální na cestování, jsou totiž lehké a skladné. Ocení je také lidé žijící v malém bytě. V podstatě zastupují funkci příležitostného kočárku ve chvíli, kdy už dítko chodí, ale neujde větší vzdálenost. I mezi golfkami jsou obrovské rozdíly. Některé se nedají vůbec polohovat a nemají stříšku ani kapsy. Jiné jsou sofistikovanější a dají se sklopit do lehu, což oceníte, pokud vám ještě v kočárku dítě usíná, mohou mít nadsdandardní stříšku, kterou lze spící dítě prakticky zakrýt a ochránit tak před sluncem, další golfky se zase chlubí neprofukovými stěnami.

Hmotnost a rozměry

Při výběru kočárku si všímejte také hmotnosti a jeho rozměru. Zdá se to být nedůležité, ale až zjistíte, že se vám kočárek nevejde do kufru od auta nebo že nejste schopni kočárek vynést do schodů, bude už pozdě. Psali jsme také: Bezpečně až do cíle aneb jak vybrat dětskou autosedačku a jaké je riziko chybné instalace

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu