Příchod z práce domů je dobou častých hádek

Vztahy 19. července 2021 | 13:35 — Marcela Plachá
Znáte to – těšíte se domů, na partnera, na děti, pěkný večer… A pak je všechno jinak. Chvíle střetnutí se partnerů a dětí po celodenních povinnostech je přesně tím okamžikem, kdy dochází k mnoha nedorozuměním.
Další 3 fotografie v galerii
Konflikty vznikají často kvůli nereálným očekáváním / Depositphotos

Naše představy a skutečná realita se mnohdy zásadně rozcházejí. Přitom „každý“ touží po klidu, lásce a pohodě. Běžně se stává, že muž je cestou z práce natěšený na svou ženu, děti, večeři… Ale už v předsíni je schopný se se všemi výbušně dohádat. Hlavním viníkem jsou nereálná očekávání. Obvykle je mají zejména novopečení manželé. Každý má svou představu, jak by měl společný život probíhat. Je proto důležité, aby spolu o těchto představách konkrétně a transparentně mluvili.

Začíná to s dětmi

Podle psychologů jde hlavně o to, jaký nárok na sebe bude mít člověk s příchodem dítěte. Hodně mladých, kariérně úspěšných lidí si před narozením potomka myslí, že ke všemu, čemu se věnují (práci, koníčkům, zábavě, seberozvoji a partnerskému vztahu), jednoduše jen přihodím dítě jako další položku. Ve skutečnosti je ale malé dítě tak velká položka, že je nutné několik dosavadních ubrat, tedy ideálně se už před narozením dětí rozhodnout, které koníčky nebo práci omezit.

Výhodné pro partnery je, pokud matka nevnímá mateřství jako přítěž, ale naopak je to pro ni seberealizace. Pak nedochází k tak častým konfliktům. Obvykle ale oba partneři potřebují dobíjet baterky, tedy mít svůj osobní prostor. Bohužel, při péči o malé dítě se partneři snadno odcizí.

Odcizení

„Dochází k pocitům, že mi ten druhý vůbec nerozumí. Jeden tráví den v práci, druhý je celý den doma. A byť se tohle někdy vysvětluje genderově, ten pocit nepochopení vzniká z toho, v jaké jiné situaci každý z těch partnerů je. S pohlavím to nemá nic společného. Setkal jsem se s páry, kdy zůstal na rodičovské muž, i když je to výjimečné. A tam si tohle klasické on/ona mi nerozumí jedou přesně naopak,“ vysvětluje psycholog a párový terapeut Petr Kačena.

Klid doma nehledejte

Ve chvíli, kdy doma partneři nenacházejí klid, ale naopak hádky, povinnosti či výčitky, snaží se trávit více času mimo domov. Nebo s mobilem na záchodě či ve vaně. To ale není řešení vyzrálého člověka. Odpočinek musí hledat jinde, ne v náruči partnera, protože on nemá povinnost se starat o naši spokojenost. Muž po práci z práce potřebuje nějaký čas na to, aby načerpal sílu a mohl ženě s dětmi pomoct. Je fajn, když to žena pochopí a nechá mu prostor. Třeba půl hodiny. Mohou být domluveni, že žena má prostor pro sebe každý den od 18 do 19 hodin. Může to být doba, kdy muž vezme děti na bazén, nebo naopak kdy žena odejde za svými koníčky. Když žena načerpá energii, může pak usměvavá uložit děti do postele a naopak v té době má prostor pro sebe opět muž.

Kritický je návrat z práce

Střetnutí se po náročném dni je dobou kolizí. „Oba jsou po celém dni už vyčerpaní a navíc mají hlad, ještě si nestihli dát večeři. Nezdá se to tak významné, ale hlad s sebou nese podrážděnost a snižuje schopnost ovládat se. No a pak je tu samozřejmě spánková deprivace, která si vybírá daň například i oslabením libida. To také usnadňuje vyhrocení konfliktních situací,“ uvádí Petr Kačena.

Vyplatí se to

Naučit se zvládat rodinný život bez hádek a pocitu frustrace může být náročné, ale rozhodně se vyplatí. Po počátečních neshodách přináší všem členům rodiny důležitý seberozvoj. Činí nás vyzrálejšími. Navíc ženatí muži se v u nás dožívají v porovnání se svobodnými o 8,5 roku déle, vdané ženy o 6 let déle. Dobré partnerství má pozitivní vliv na fungování srdce, nižší výskyt duševních onemocnění nebo třeba imunitní systém. Kvalita partnerského vztahu má podle odborníků přímý dopad na zdraví. Jak zlepšit vztah pomocí tantry jsme psali zde.

Zdroj info: https://psychologie.cz, www.tradicniterapie.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu