Příliš častá konzumace brambor zvyšuje riziko cukrovky, přejídání i obezity

Zdraví 11. ledna 2022 | 09:51 — Zuzana Procházková
Brambory patří bezpochyby k těm nejčastěji podávaným přílohám a ve spíži našich babiček rozhodně nesmí chybět. Mnozí se však nad jejich účinky na zdraví nijak nepozastavují. Nejnovější výzkum Harvard Health poukázal na zvýšené riziko hned tří obávaných onemocnění při časté konzumaci brambor.
Další 3 fotografie v galerii
Lékaři varují před častou konzumací brambor kvůli vysokému obsahu sacharidů / Pixabay

V našich končinách se z brambor připravuje nespočet slaných i sladkých pokrmů, a stejně tak se brambory řadí k jedné z nejoblíbenějších příloh. Jelikož se navíc jedná o zeleninu, která by měla být zdraví velmi prospěšná, pak se nikdo nepozastavuje nad tím, v jakém množství by se měla konzumovat.

Současný zahraniční výzkum Harvard Health právě poukazuje na ony negativní dopady časté konzumace brambor, a to v tom ohledu, že zvyšuje riziko několika závažných onemocnění.

Onemocnění srdce

Vědci z Harvardu zkoumali na vzorku téměř 200 tisíc lidí, jak častá konzumace brambor ovlivňuje zdraví. Bylo zjištěno, že u lidí, kteří konzumovali 4 a více porcí brambor týdně, je o 11 % vyšší riziko vysokého krevního tlaku. V případě konzumace hranolek a jinak smažených brambor se pak jednalo o 17 % vyšší riziko. Právě vysoký krevní tlak bývá prvním signálem řady srdečních onemocněních. Proto je nutné, aby se bramborová příloha obměňovala a podávala se v neupravené, pouze vařené podobě.

Cukrovka

Brambory jsou v první řadě plné sacharidů, a proto by se dle vědců neměly řadit mezi zeleninu. Tento vysoký obsah sacharidů znamená, že brambory tělo rychle stráví, což způsobí prudký nárůst a ihned zase pokles hladiny cukru v krvi. Tyto výkyvy hladiny cukru v krvi jsou velmi nebezpečné, neboť přispívají k rozvoji cukrovky druhého typu.

Přejídání, nadváha a obezita

Možná jste si neuvědomili, že jedna průměrně velká porce brambor má na hladinu cukru v krvi podobný účinek jako plechovka koly nebo hrst bonbónů. Tento vysoký glykemický index má na svědomí to, že velmi brzy po jejich konzumaci dostanete hlad, i když jsme přijali dostatečné množství kalorií. To ve výsledku může vést k přejídání, nadváze a obezitě.

V časopise The New England Journal of Medicine byla publikována studie, která zkoumala stravovací režim u 120 tisíc lidí po dobu 20 let. Bylo zjištěno, že u lidí, kteří si dávali brambory, bramborovou kaši nebo jinak upravené brambory, přibírali konstantně na váze 0,5 až 1,5 kilo každé 4 roky, oproti těm, kteří brambory nekonzumovali. Dále čtěte: Zdravé tuky, probiotické doplňky a další způsoby, jak rychle posílit přirozenou obranyschopnost vašeho těla.

Zdroj: Harvard Health, The New England Journal of Medicine.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Světem se nekontrolovaně šíří nová varianta omikronu. Vědci o ní zatím mnoho nevědí

Nevyhazujte skořápky od vajíčka. Hodí se na vybělení...

Jak udělat dokonalý hovězí steak filet mignon, který bude...

Recept na dýňovou polévku s pórkem a pomerančovou šťávou...

Vyrobte si vlastní nemrznoucí směs do ostřikovačů....

Švédský sypaný tvarohový koláč. Tento dokonale vláčný...

Skvělý trik Zdeňka Pohlreicha, jak udělat palačinky...

Zavřít reklamu