Jak předejít zarůstání chloupků po holení? Základ je určitě kvalitní žiletka, správná technika a teplá voda

Krása 21. května 2022 | 14:31 — Zuzana Procházková
Zarůstání chloupků po holení v oblasti třísel a nohou je obzvláště nepříjemné. Navíc se na podrážděných místech může pokožka zanítit a působit bolesti. No a aby toho nebylo málo, tak postižená kůže rozhodně nevypadá esteticky. V tomto článku vám proto poradíme, jakých chyb se při holení vyvarovat, abyste se se zarostlými chloupky mohla nadobro rozloučit.
Další 3 fotografie v galerii
Holení žiletkou patří mezi nejoblíbenější způsoby odstranění chloupků / Depositphotos

Během léta, kdy své tělo odhalujeme více než kdy jindy, je pravidelné holení nezbytnou součástí péče o tělo. K nejoblíbenějším metodám zbavování se chloupků na celém těle jistě patří klasická žiletka. Jedná se o rychlý a finančně nejméně nákladný způsob odstranění chloupků. Mezi další způsoby se poté řadí epilace, laserová depilace či například použití vosku.

Nesprávná technika při holení žiletkou

Při holení žiletkou se však právě ženy často setkávají s nepříjemnými problémy se zarůstáním chloupků, a také s celkově podrážděnou pokožkou. Na vině je nesprávná technika, kvůli které se během i po oholení nahromadí odumřelé buňky kolem daného chloupku, ten se následně ve folikule zapouzdří a vznikne drobná infekce.

Dlouhodobě neřešené zarůstání chloupků

Zmíněná drobná infekce se následně projevuje začervenáním daného místa nebo v horším případě i většími záněty kůže, které připomínají akné. Jedná se o bolestivou, nepříjemnou a neestetickou záležitost. V případě, že se dlouhodobě zarůstání chloupků nijak neřeší a postižená kůže se neošetřuje, dochází k neestetické hyperpigmentaci, tedy ke ztmavnutí kůže, v postižených partiích. Tomu všemu lze vak snadno předejít.

Zkuste proto při dalším holení žiletkou zaměřit na následující čtyři osvědčené rady.  Výsledkem budete nadšené.

1. Kvalitní žiletka a pravidelná výměna

Při výběru žiletky si zakupte takovou, která má alespoň tři břity a ergonomickou rukojeť. Velmi oblíbené jsou také žiletky, které mají zvlhčující gelové proužky, například napuštěné aloe vera, které slouží pro ochranu pokožky. Stejně tak dbejte na to, abyste žiletky pravidelně měnily. Pakliže se holíte každý den, není od věci, vyměnit žiletku i jednou za týden, případně hned jak zjistíte, že neholí kvalitně.

2. Holení pod teplou sprchou

Holení žiletkou pod teplou vodou má jednu obrovskou výhodu. A to, že se díky teplé vodě hezky otevřou póry, a navíc i chloupek samotný změkne, tudíž poté půjde snáze odstranit. Stejně tak je holení v teplé vodě k celé pokožce mnohem šetrnější. Pokud máte husí kůži ve sprše, protože je vám zima, s holením vyčkejte, mohly byste si kůži výrazně poranit. Stejně tak je doporučováno holit se večer, aby mohla přes noc kůže odpočívat a zregenerovat se.

3. Používání gelu či krému na holení

Jistě každá žena ví, že holení žiletkou na sucho je zcela nevhodné a s jistotou vede k podráždění kůže. Nejvhodnější, a pro pokožku nejšetrnější, je však holení žiletkou za použití speciálních gelů či krémů na holení, které umožňují čepeli na žiletce lépe klouzat, a tím také předcházet zanícení chloupků.

4. Obnova pokožky díky peelingu

Nakonec, nezapomeňte pravidelně používat peelingy, které jsou skvělým pomocníkem při odstraňování odumřelých buněk kůže. Používejte však jemné peelingy, které krouživými pohyby vmasírujte do kůže. Ideální je používat peelingy jednou týdně. Navíc podpoříte prokrvení pokožky. Dále čtěte: Jak správně připravit pokožku na slunce, aby vám opálení vydrželo co nejdéle. Začněte peelingem a nezapomeňte na hydrataci.

Zdroj: vogue.co, gillettevenus.com, verywellhealth.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu