Opar umí ve stresovém období potrápit. Poradíme vám, jak herpes léčit a jak mu předcházet

Zdraví 25. října 2020 | 10:17 — Klára Sanders
Nepříjemné svědění a pálení vám již dopředu signalizuje, že se blíží opar. Toto nepříjemné a nevzhledné onemocnění trápí až 80 % dospělé populace. Vyzkoušejte zajímavé rady, jak s oparem zatočit.
Další 2 fotografie v galerii
Herpes trápí až 80 % dospělé populace / Depositphotos

Opar neboli herpes je nakažlivé onemocnění, které se nejčastěji vyskytuje na rtech, ale může propuknout i na nose, bradě či v oku na rohovce.

Původ oparu

Opar na rtu je obvykle způsoben herpes virem typu 1. Tento vir má v sobě asi 70 procent populace a při určitých příležitostech se aktivuje. Děje se tak zejména při oslabení organismu vlivem nějaké nemoci, stresu, ale i pobytem na sluníčku, mrazem, blížící se menstruací, leknutím a dalšími podněty. Někdy tento typ viru vyvolá i genitální opar, který je běžně působen herpes virem druhého typu. Velmi nebezpečný je opar v těhotenství, kdy hrozí jeho zavlečení i na dítě v průběhu porodu, a proto se v těchto případech volí císařský řez.

Bojujte proti oparu jídlem

Jednou z možností, jak čelit oparu, je změna jídelníčku. Pokud trpíte na opary nebo se vám začíná nějaký tvořit, měli byste vyřadit či omezit konzumaci ořechů, čokolády, želatiny, těstovin, pšenice, ovsa, ječmene, kukuřice a růžičkové kapusty. Naopak byste měli přidat potraviny a jídla, která obsahují mléko, sójové boby nebo maso. Chybu neuděláte, jestliže si dopřejete hlívu ústřičnou, mořské řasy, ryby, pivovarské kvasnice, česnek, cibuli, čerstvé ovoce a zeleninu, zelený čaj, třezalku či ženšen. A vlastně všechno, co posiluje imunitu, obsahuje vitamin C a vitamin B12. Hodí se také vitamin E a zinek.

Homeopatie

Pokud patříte mezi příznivce homeopatie, máte možnost na počátku obtíží použít jednu tubičku přípravku Oscillococcinum a pak každou hodinu pět kuliček Apis mellifica 15CH. Pokud se již objevily puchýřky, hodí se Rhus toxidendron 15CH opět v dávce pět kuliček každou hodinu. Při velkých ložiscích se doporučuje Cantharis 15CH ve stejné dávce. Zatímco klasicky má člověk opar až deset dní, s homeopatiky se jeho existence omezí zhruba na tři dny.

Bylinky a babské rady

Existuje samozřejmě celá řada bylinek a všelijakých postupů, které mají své racionální jádro. Na opar můžete přikládat nařezané plátky česneku – působí proti virům a tím léčí opar. Antiviroticky působí například meduňka lékařská, ze které můžete připravit mast nebo si ji zakoupit. Podobně působí prášek z lékořice. Stejně zabírá i výluh z yzopu. Ten se hodí i na opary na pohlavních orgánech. Využít můžete i listy podbělu lékařského. Někteří nedají dopustit na potření oparu zubní pastou.

Klasická medicína

Protože je opar virového původu, zabírají na něj antivirotika. Z volně dostupných léků existuje Herpesin, který je nejúčinnější v počátcích nemoci. Můžeme opary potírat také přímo olejem, který je obsažen v tobolce vitaminu E. Oblíbeným prostředkem je tea tree olej. Můžete také podávat vyšší dávky vitaminu C a B komplexu. Psali jsme také: Zázrak přírody jménem kozlík lékařský. Vyzkoušejte jeho léčivé vlastnosti

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu