Některé byliny čistí lymfatický systém a podporují proudění lymfy. Zbavte se otoků a kožních problémů pomocí kopřivy a dalších

Zdraví 26. února 2022 | 11:05 — Zuzana Procházková
Lymfatický systém odstraňuje z těla odpad, ať už se jedná o viry, bakterie nebo toxiny. Jeho správné fungování je tedy pro naše tělo zásadní. Jestliže je lymfatický systém zpomalený, pak se můžou dostavit zdravotní komplikace, například otoky. Poradíme vám proto, jak jej podpořit přírodní cestou.
Další 3 fotografie v galerii
Kopřiva dokáže tělo zbavit přebytečné vody, zároveň jej detoxikuje / Pixabay

Lidské tělo spoléhá na schopnost lymfatického systému odstraňovat odpad, a to jak buněčný, tak patogenní, a to včetně virů, toxinů i bakterií. Správná činnost lymfatického systému ovlivňuje imunitní systém a je zcela stěžejní v obraně proti infekčním či nádorovým onemocněním. Je však důležité zmínit, že lymfatický systém nemá k dispozici pumpu, jako například srdce, která by tekutinu rozváděla rovnoměrně tělem. Z toho důvodu je lymfatický systém závislý na našem pohybu, potažmo kontrakci svalů, které ji dávají do pohybu.

Jak funguje lymfatický systém

Lymfatický systém je síť tkání a orgánů napomáhající tělu zbavit se veškerého buněčného odpadu, toxinů a jiného nežádoucího materiálu. Hlavní funkcí lymfatického systému je transportovat lymfu, což je tekutina obsahující bílé krvinky, které bojují s infekcemi v celém tělem. Dále lymfa slouží k odvádění přebytečné tekutiny z tkání těla. Stejně tak napomáhá vstřebávání tuků a živin rozpustných v tuku v trávicím traktu. Lymfatický systém je složen z několika částí, a to brzlíku, sleziny, kostní dřeně a více než 600 lymfatických uzlin a mandlí. V sumě řečeno, lymfatický systém slouží k odstraňování infekcí z těla a udržení tělesné rovnováhy tekutin.

Když lymfatický systém nefunguje správně

Jestliže lymfatický systém nefunguje správně, pak se tekutina i odpadní látky usazují v těle v tkáních a začnou se tvořit otoky, nejčastěji v okolí kotníku a lýtek. Mezi další časté příznaky narušení funkce lymfatického systému patří chronická únava, časté bolesti hlavy, trávicí potíže, příbírání na váze, bolesti kloubů, zvětšené lymfatické uzliny, bolesti v krku, angína nebo například různé kožní vyrážky.

Správné fungování lymfatického systému můžete podpořit přírodní cestou, a to vhodnými bylinami.

Bříza

Jestliže se potýkáte s otoky, pak je užívání březové vody, čaje či kapek tou ideální cestou. Bříza je velmi účinným přírodním prostředkem proti zadržování vody v těle, a zároveň pomáhá jeho detoxikaci. Kromě toho podporuje trávení a má blahodárný vliv na močové cesty.

Echinacea

Echinacea neboli třapatka nachová se dostala do Evropy jako okrasná rostlina. Brzy se však objevily její účinky coby přírodního antibiotika, které hravě zatočí s viry i bakteriemi. Kromě toho se echinacea používá jako doplněk stravy k podpoře imunity a očisty těla od toxinů. V lékárně je k dostání v různé formě od tablet přes čaje po kapky.

Kopřiva

Kopřivu najdete v našich lesích téměř všude, ale všichni se jí vyhýbají. Přitom je využívána v přírodním léčitelství od pradávna. Vyznačuje se schopností zbavit těla přebytečné vody, zároveň jej detoxikuje. Je účinným bojovníkem proti otokům a používá se zároveň i při léčbě kloubů. Koupit si ji můžete v lékárně v různé formě.

Vřes

Vřes je rostlina, která kromě toho, že nádherně na záhoně vypadá, tak má mnoho blahodárných účinků na lidský organismus. Vřes detoxikuje tělo, má protizánětlivé účinky a pomáhá s odvodňováním, díky tomu eliminuje otoky. Z vřesu si můžete ideálně připravit odvar, ale je k dostání také ve formě tinktury či kapslí.

Svízel

Svízel je účinným pomocníkem při problémech s funkcí lymfatického systému, neboť dokáže skvěle pročistit játra a slinivku. Zároveň svízel pomáhá ke zlepšení kvality pleti, zejména při projevech akné. Nejlepší je ve formě čaje, ale můžete jej užívat ve formě kapek. Dále čtěte: Ztráta paměti není prvním příznakem demence, jak si mnozí myslí. Rychlý test odhalí její příchod až o 10 let dříve.

Zdroj: sciencedirect.com, microbeformulas.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu