Ztráta paměti není prvním příznakem demence, jak si mnozí myslí. Rychlý test odhalí její příchod až o 10 let dříve

Zdraví 23. února 2022 | 08:50 — Zuzana Procházková
Demence je obávanou nemocí, která sice člověka přímo neohrozí na životě, ale trvale snižuje kvalitu vašeho života. Znesnadňuje člověku pracovat, studovat či učit se nové věci. V pokročilé fázi si pacient s demencí nepamatuje, kdo je, a nepozná ani své blízké. To je stav, kdy potřebuje pacient 24hodinovou odbornou péči.
Další 3 fotografie v galerii
Ztráta paměti nemusí být prvním příznakem demence, jak si mnozí myslí / Pixabay

Demence je duševním onemocněním, které většinou vzniká v pokročilém věku. U pacientů dochází k postupnému ubývání poznávacích funkcí, jako je například paměť, motivace nebo intelekt. Pacienti začnou mít problémy s řečí, orientací i myšlením samotným. V pokročilé fázi, kdy pacient nerozezná sebe ani své blízké, se demence stane noční můrou zejména pro rodinu dotyčného, která musí přihlížet rozpadu osobnosti svého milovaného.

Druhy demence

Demence je velmi širokým pojmem, obzvlášť co se týká jejího vzniku. V medicíně se rozlišují tři základní druhy demence, demence primární, sekundární a ostatní demence. K primárním demencím se řadí Alzheimerova či Parkinsonova nemoc, dále demence s Lewyho tělísky nebo Huntingtonova nemoc. Nejčastější příčinou demence je však Alzheimerova choroba, která je evidována u 50 až 60 % pacientů. U sekundární demence hraje hlavní roli infarkt mozkové tkáně. Nakonec, co se týká třetího typu demence, tak zde se jedná o demenci infekčního původu, kdy pacient trpí například AIDS nebo Creutzfeldt-Jakobovou nemocí.

První symptomy demence

Jak bylo popsáno v předchozím odstavci, existuje mnoho typů demencí. Ty se projevují různými symptomy v závislosti na fázi, ve které se pacient s demencí nachází. Vědci zde upozorňují na jeden důležitý fakt, a to, že nemoc samotná se může projevovat daleko dříve, než člověk rozpozná a ucítí první problémy spojené s demencí. Bohužel často se těmto náznakům nevěnuje pozornost a dotyčná osoba si nepřipouští, že by se mohlo jednat o demenci.

Ztráta paměti není prvním příznakem

Ztráta paměti není prvním příznakem demence, jak si mnozí myslí. Může být však prvním symptomem, který dotyčný jedinec zaregistruje. Pravdou však je, že ke ztrátě paměti dochází až v pokročilé fázi demence, kdy je mozek v neurodegenerativním rozkladu. V této fázi je poté velmi obtížné nemoc brzdit. Dle studie publikované v odborném magazínu Psychogeriatrics je prvním příznakem některých typů demence, zejména demence s Lewyho tělísky, čichová dysfunkce.

Čichová dysfunkce

Pojmem čichová dysfunkce se myslí to, že dotyčná osoba není schopna správně rozpoznat pachy a vůně. Vědci v rámci studie zjistili, že u 90 % pacientů s demencí s Lewyho tělísky se tato čichová dysfunkce vyskytuje. Studie se však dále zabývala tím, jak dlouho před projevy ztráty paměti se vyskytnou tyto problémy s čichem. Bylo zjištěno, že příznaky čichové dysfunkce předcházely ztrátu paměti od 1,2 roku až po 9,3 roku.

S přibývajícím věkem se tak každý rok můžete pravidelně otestovat, zda vám náhodou nehrozí demence. Sice se pochopitelně nejedná o stoprocentní test, je potřeba jej brát s rezervou, ale i tak si zkuste vybrat nějaké voňavé či zapáchající předměty a vyzkoušejte, jak vám funguje čich, nakolik intenzivně cítíte. Porovnejte se například s ostatními členy rodiny. Dále čtěte: Co se stane s vaším tělem, když budete spát více jak 9 hodin denně? Hrozí vyčerpání, přibírání na váze i další potíže.

Zdroj: Psychogeriatrics, Mayo Clinic.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu