Co se stane s vaším tělem, když budete spát více jak 9 hodin denně? Hrozí vyčerpání, přibírání na váze i další potíže

Zdraví 05. února 2022 | 09:32 — Zuzana Procházková
Mnoho z nás sní o pořádném nočním odpočinku a krásném ránu bez zvuku budíku. Proč? Kvalitní spánek je základem zdraví těla, duše a celkové pohody. Pokud si jej však budete pravidelně dopřávat nadmíru, může se spánek stát vašim nepřítelem. Tak jako nedostatek spánku je i jeho přemíra spojena s řadou zdravotních problémů.
Další 3 fotografie v galerii
Doporučená doba spánku u dospělého člověka je mezi 7 a 9 hodinami / Shutterstock

Množství spánku, které potřebujete, se v průběhu vašeho života výrazně liší. Záleží na vašem věku a úrovni aktivity, stejně jako na vašem celkovém zdraví a životních návycích. Například během období stresu nebo nemoci můžete pociťovat zvýšenou potřebu spánku. Ale ačkoli se potřeby spánku v průběhu času a od člověka k člověku liší, odborníci obvykle doporučují, aby dospělí spali každou noc mezi sedmi a devíti hodinami. Jak je tomu u jiných věkových kategorií popisují odborníci v této studii.

1. Můžete se cítit vyčerpaní

Pravdou je, že pokud budete spát pravidelně déle, než je doporučeno, nebudete se cítit svěží ani nabití energií. Naopak se dostaví únava a neochota cokoliv dělat, stejně jako by to bylo v případě dlouhodobě nedostatečného spánku. Co se týká doporučené délky spánku, ta je pro dospělé okolo 7 až 9 hodin maximálně. Pokud spíte více, než je tato doporučená délka, váš mozek bude unavený a nebudete se moci na nic soustředit.

2. Můžete být náchylní k bolestem hlavy

Velmi častým příznakem nadměrného spánku je častá a dlouhotrvající bolest hlavy. Jedná se o to, že nadměrný spánek má negativní vliv na určité neurotransmitery v mozku včetně serotoninu. Stejně tak není vhodné ani narušování nočního spánku tím, že si několikrát zdřímnete přes den. Ve Výsledku pak také můžete po ránu trpět na bolesti hlavy.

3. Vaše chronické onemocnění se může zhoršit

Nadměrný spánek zhoršuje také stav různých chronických onemocnění či jiných psychických problémů. Jedná se například o depresi, která byla ve vztahu s nadměrným spánek zkoumána v této studii. U lidí, kteří trpí depresí, se sice ve větším měřítku projevuje nespavost, přesto ale zhruba u 15 % je to naopak nadměrný spánek. Ať už se jedná o stavy nespavosti nebo přílišného spánku, v obou případech zhoršují depresi. Je to proto, že pravidelné spánkové návyky jsou důležité pro celý proces zotavení.

4. Můžete být snadno podráždění

Místo toho, abyste se cítili šťastní a plní energie, je pravděpodobnější, že se probudíte nevrlí, podráždění a velmi náladoví. Když se budete ráno probouzet s pocitem únavy a uvědomíte si, že nemůžete být tak produktivní, jak byste chtěli být, zkazí vám to náladu a budete ještě více podrážděnější. Pochopitelně stejný pocit můžete pozorovat, pokud budete dlouhodobě spát málo, tedy pod sedm hodin denně.

5. Můžete přibírat na váze

Spát příliš mnoho nebo příliš málo může způsobit to, že budete přibírat na váze. Jedna nedávná studie ukázala, že lidé, kteří spali 9 nebo 10 hodin každou noc, měli o 21 % vyšší pravděpodobnost, že se stanou obézní během šestiletého období než lidé, kteří spali sedm až osm hodin. Tato souvislost mezi spánkem a obezitou zůstala stejná, i když byl vzat v úvahu příjem potravy a cvičení. Dále čtěte: Pokud vás bolí klouby, dopřejte si avokádo a další dvě potraviny, které pomáhají snižovat riziko artritidy a potlačují zánět.

Zdroj: sciencedirect.com, Journal of Psychosomatic Research, webmd.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu