Pití alkoholu má vliv na kvalitu pleti mužů i žen. Odborníci prozradili, jak velký

Zdraví 17. září 2021 | 15:25 — Mirka Malá
I mírná konzumace alkoholu ovlivňuje stav a kvalitu naší pleti. Možná máte ve svém okolí někoho, kdo se rád a často napije. A jste jste si už také všimli, že tak trochu předčasně zestárl.
Další 3 fotografie v galerii
Při častém pití předčasně zestárneme / Depositphotos

Alkohol může poškodit pleť, ať už jde o vlhkost pokožky nebo zpomalení procesů buněčné opravy. Studie ukázaly, že i mírná konzumace alkoholu ovlivňuje pokožku. Serena Poon, odbornice na výživu, říká, že pár drinků týdně "může způsobit otoky pod očima a zmenšení objemu obličeje“. Silné užívání alkoholu, které podle ní "je u žen považováno za osm a více nápojů týdně“, je spojeno se "zesílenými známkami stárnutí“.

Pitím alkoholu stárneme

Alkohol je diuretikum, což znamená, že zvyšuje produkci moči ve vašem těle. To způsobí, že tělo ve zvýšené míře vyplaví přebytečnou vodu a sůl. Jinými slovy, jde o  dehydrataci, což je na kvalitě pleti vidět. Proto je dobré vypít sklenici vody mezi jednotlivými drinky. Tím zajistíte, že vaše pleť zůstane hydratovaná. Chcete-li bojovat proti dehydrataci z alkoholu, zkuste také hydratační sérum vázající vodu, jako je třeba kyselina hyaluronová. Rovněž je po propité noci třeba použít extra zvlhčující krém, který bude obsahovat vitamin B, nikotinamid pro zklidnění pokožky, kyselinu hyaluronovou aceramidy nebo lipidy.

Alkohol dokáže způsobit i zánět

Jeden z nejškodlivějších účinků alkoholu pochází z jeho tendence vyvolat zánět, tedy přirozenou reakci těla na cizí látky. To se projevuje zejména v obličeji a u očí a způsobuje to celkově nafouklý vzhled. Lepší je pít čistý alkohol. Lepší jsou rovněž drinky bez pšenice, protože ta může způsobit zánět obličeje.

Pokud si dáte například nějaký koktejl, který je sladký, pak dáváte pokožce opravdu zabrat. Nadměrná konzumace cukru je podle studie National Institutes of Health spojena s vysokou úrovní zánětu. Nápoje s vysokým obsahem cukru mohou způsobit proces zvaný glykace, což vede k tomu, že časem pleť ztratí schopnost udržet svoji pevnost.

Pokud zrovna nepatříte k pravidelným pijanům, ale občas si vyrazíte s přáteli, je dobré po takové noci pro pleť něco udělat. Použijte přípravky, které pomáhají omladit pokožku, například obličejové peelingy a následně vhodné masky na obličej a oči. Spací masky jsou další dobrou možností, jak přes noc uklidnit podráždění. Dále čtěte: Detoxikační diety, které mají zbavit vaše tělo toxinů, jsou zbytečné. Je jich celá řada, žádná ale nefunguje.

Zdroj: Byrdie.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu