Detoxikační diety, které mají zbavit vaše tělo toxinů, jsou zbytečné. Je jich celá řada, žádná ale nefunguje

Ostatní 13. září 2021 | 07:52 — Mirka Malá
Detoxikační diety jsou v posledních letech velmi oblíbené. Ostatně myšlenka očištění od toxinů z nezdravého stravování nebo znečištění je skutečně atraktivní. Ale funguje to opravdu a jsme pak zdravější?
Další 3 fotografie v galerii
Detoxikačních diet je celá řada, žádná ale nefunguje / Depositphotos

Problém je už to, že neexistuje jedna detoxikační dieta, ale naopak celá řada režimů, které tvrdí, že detoxikují lidské tělo. Doktorka Veronique Chachay z University of Queensland říká, že detoxikační diety "pokrývají vše od klystýru a zavlažování tlustého střeva, detoxikace citronovou šťávou nebo vodní hladovkou až po vyloučení určitých skupin potravin, čištění bylinkami či doplňování živin velkými dávkami.“

Detox jako očista těla

Všechny detoxikační diety mají jedno společné. Shodně tvrdí, že očišťují tělo od toxinů. Tyto toxiny mohou pocházet z různých zdrojů, mezi externí zdroje toxinů patří molekuly vznikající při pečení, fritování a grilování na dřevěném uhlí, dále alkohol a přísady ve zpracovaných potravinách. Pak jsou tu mimo jiné léky, tabákový kouř a expozice polutantů v životním prostředí.

Nahromadění toxinů má být hlavním viníkem přibývání na váze, zácpy, nadýmání, plynatosti, špatného trávení, pálení žáhy, průjmu, nedostatku energie a únavy. A  detoxikace má být způsob, jak tělo eliminuje tyto toxiny. A v důsledku toho se člověk bude cítit zdravěji a bude hubnout.

Je to skutečně tak?

Existuje za těmito tvrzeními nějaká věda? Bohužel neexistuje. Gideon Meyerowitz-Katz, odborník na cukrovku a veřejné zdraví z University of Wollongong, říká: "Obecně řečeno, myšlenka, že intervence může někoho detoxikovat, nebo dokonce, že ve vašem těle existují věci, které můžete a měli byste se od nich tedy detoxikovat, není nijak doložena. Většina těchto diet odkazuje na vágní toxiny, které, i kdyby byly škodlivé, by zvolená metodika neodstranila.“

Je důležité si uvědomit, že látky jsou toxické pouze na základě množství, ve kterém je přijímáme. Situace, ve které je vyžadována detoxikace, je takový stav, kdy je někdo léčen v nemocnici pro nebezpečnou hladinu konkrétní látky v těle, která je životu nebezpečná.

Doktorka Chachay dodává, že "lidské tělo je komplexní, samoléčitelný, samodetoxikační aparát. Bude provádět své detoxikační úkoly bez ohledu na to, zda ho potrápíte samozvanou detoxikační dietou, nebo ne. Klíčem ke zdravému tělu je poskytovat mu denně správné ingredience pro optimální funkci, místo toho, abychom se rozhodli pro rychlou detoxikaci, která vlastně ani nefunguje.

Přesto mají tzv. detoxikační diety jedno nepřehlédnutelné plus. Jednou z jejich výhod je ta psychologická. Detoxikační diety mohou pomoci lidem více přemýšlet o tom, co jedí. U některých lidí může být detoxikační dieta začátkem dlouhodobého přechodu na zdravější stravu a životní styl. Dále čtěte: Co znamená tzv. bezmocná osobnost a co se sebou musíte udělat, abyste se změnili.

Zdroj: Metafact.

Témata: detox, dieta, účinek, tělo
Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu