Co znamená tzv. bezmocná osobnost a co se sebou musíte udělat, abyste se změnili

Ostatní 11. září 2021 | 17:15 — Mirka Malá
Emocionální a zranitelní lidé jsou všude. Kňučí, stěžují si a couvají, když jsou požádáni o účast a zodpovědnost vůči ostatním. A ostatní se o ně ještě musí starat, což je samozřejmě velmi vyčerpávající.
Další 3 fotografie v galerii
Bezmocní lidé prakticky vydírají svoje okolí / Depositphotos

Tito tzv. bezmocní lidé sami věří, že jsou nešikovní a k ničemu. Nelze se na ně spoléhat. Jsou ale velmi nároční, protože očekávají, že ostatní za ně vše vymyslí, zařídí a co víc, samozřejmě se o ně postarají.

Na vině je obvykle výchova

Psychiatr Homer B. Martin říká, že "slabí, zranitelní a přehnaně citliví lidé jsou vychováváni odlišným způsobem. Jejich dětská výchova vychází z emocionálního podmiňování rodičů. To vytváří pocit neschopnosti vyrovnat se s mnoha věcmi." Obecně platí, že takto neschopní lidé mají impotentní osobnosti.

Bezmocné osobnosti pak v dospělosti očekávají, že jejich potřeby bude neustále někdo naplňovat, čehož se nebrání dosáhnout ani manipulacemi skrze emoce. Nemají žádnou osobní zodpovědnost, jsou prakticky nepředvídatelní a nelze se na ně v ničem spolehnout.

Pokud patříte mezi takové lidi, pak vás zcela jistě čekají problémy v partnerských vztazích i v zaměstnání a navíc jste náchylní k následujícím emočním obtížím vyplývajícím z vaší slabé, podmíněné role. Obtížně zvládáte rutinní problémy každodenního života, samozřejmě vám nefungují vztahy ani práce, máte úzkostné stavy a deprese a nebo také vztek, pokud vám okolí nevychází vstříc.

Změňte se a budete šťastnější

Abyste už nebyli touto bezmocnou osobností, přijměte zcela jinou roli. Přestaňte fňukat a emocionálně vydírat ostatní a uvědomte si, že jste schopnější, než věříte, jednáte a cítíte.

Připomeňte si, že jste v emocionálně podmíněné roli, kterou pro vás stanovili rodiče. Role, kterou vás učili vaši rodiče, není to, kdo doopravdy jste nebo kým můžete být. Místo toho, abyste žádali o podporu nebo ji vyžadovali, zhodnoťte realisticky, co můžete pro sebe udělat. Možná vás takové věci znepokojují, ale je to jen pocit, ne skutečná míra vašich schopností.

Také přemýšlejte o tom, co můžete udělat, abyste pomohli druhým. Pomáhejte druhým bez jakéhokoliv očekávání něčeho na oplátku. Procvičujte si spolehlivost vůči ostatním. Dodržujte své slovo a neberte zpět svoje sliby.

Vaše sebevědomí se zlepší, pokud přijmete jiné způsoby myšlení o sobě a svém chování. Samozřejmě nemůžete za to, jak rodiče pokazili vaši výchovu, ale to neznamená, že kvůli tomu budete muset být celý život nešťastní. Vlastní emocionální zdraví můžete zlepšit vyladěním své emocionálně podmíněné osobnosti a objevením svých skutečných schopností. Dále čtěte: Vědci vyvracejí klamnou představu o důležitosti mužského testosteronu.

Zdroj: Psychology Today.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu