Vědci vyvracejí klamnou představu o důležitosti mužského testosteronu

Ostatní 03. září 2021 | 07:00 — Mirka Malá
Přinejmenším muži si po celá staletí myslí, že více testosteronu jim dopomáhá k většímu socioekonomickému úspěchu. Jenomže toto široce rozšířené tvrzení vědci vyvrátili.
Další 3 fotografie v galerii
Mýty o testosteronu jsou definitivně vyvráceny / Depositphotos

Byly časy, kdy existovala v hlavách mužů spojitost mezi větší hladinou testosteronu a úspěchem. Dokonce existovaly studie, podle kterých manažeři s vyšším testosteronem měli více podřízených a finanční obchodníci s vyšším testosteronem generovali vyšší denní zisky. Bylo ale také zjištěno, že testosteron je obecně vyšší u více vzdělaných mužů a u samostatně výdělečně činných mužů, což dalo příčinu k tomu, aby byl testosteron spojován s úspěchem.

Je to přesně naopak

Faktem je, že testosteron může člověka učinit agresivnějším a tolerantnějším vůči riziku a tyto vlastnosti lze zúročit v kariéře. Ale žádná studie nepotvrzuje, že testosteron ovlivňuje tyto výsledky, protože existují další věrohodná vysvětlení.

Místo toho, aby testosteron ovlivňoval socioekonomickou pozici muže, funguje to tak, že zvýhodnění socioekonomické pozice zvýší hladinu testosteronu. Za prvé je známo, že socioekonomická nevýhoda je stresující a chronický stres může snižovat testosteron. Za druhé, to, jak člověk vnímá svůj status vůči ostatním ve společnosti, může ovlivnit hladinu testosteronu. Například studie sportovních zápasů zjistily, že testosteron stoupá u vítězů ve srovnání s poraženými. 

Testosteron definuje také DNA

Podobně jako v předchozích studiích bylo tedy zjištěno, že muži s vyšším testosteronem měli vyšší příjem, žili v méně znevýhodněných oblastech a častěji měli vysokoškolské vzdělání a kvalifikované zaměstnání. Jenomže svoji roli také hraje DNA, která je definována již před narozením a během života se obecně vzato nemění. 

A genetické výsledky u mužů jasně naznačují, že předchozí studie byly zkresleny vlivem dalších faktorů včetně dopadu socioekonomické pozice na hladinu testosteronu. Nové výsledky, a to navzdory sociální mytologii obklopující testosteron, říkají, že testosteron je pro úspěch a životní příležitosti mnohem méně důležitý, než si sami muži dosud mysleli. Dále čtěte: Oblíbená dieta, která je zdraví nebezpečná. Její dopady na lidské tělo jsou poměrně vážné.

Zdroj: The Conversation.

 

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu