Oblíbená dieta, která je zdraví nebezpečná. Její dopady na lidské tělo jsou poměrně vážné

Ostatní 01. září 2021 | 17:32 — Mirka Malá
Frutariánská dieta vypadá na první pohled opravdu zdravě. Co by také mělo být nezdravého na tom, když jíte jen samé syrové ovoce. Jenomže dopady této diety na tělo jsou poměrně vážné. Dietoložka Kate Patton míní, že frutariánská dieta je jednou z nejvíce restriktivních.
Další 4 fotografie v galerii
Mnoho lidí se ve snaze zhubnout dopouští řady chyb, které mohou nenávratně poškodit organismus / Depositphotos

Zajímavé je, že rostlinná strava jako taková je pro tělo prospěšná. Rostlinná strava může snížit riziko srdečních chorob o 40 procent a mrtvice o 29 procent. Rostlinná strava je také úspěšnou hubnoucí strategií.

Frutariánská dieta nic dobrého nepřináší

Překvapivý je už fakt, že neexistuje žádný přesný popis toho, z čeho by měla frutariánská dieta sestávat, ačkoliv jedním běžně uváděným pravidlem je, že syrové ovoce by mělo tvořit 55 až 75 procent stravy. Kromě toho ale existuje určitá variabilita a někteří fruitariáni jedí zrna, někteří také ořechy a oleje.

Steve Jobs, spoluzakladatel společnosti Apple, experimentoval s ovocnou stravou a doplnil ji ořechy, semínky a zrny. Někteří vyznavači frutarianismu dodržují pravidlo 80-10-10, tedy 80 procent kalorií pochází z čerstvého ovoce a zeleniny, 10 procent pochází z bílkovin a 10 procent z tuku.

Toto pravidlo je mylně založeno na přesvědčení, že lidé nejsou všežravci, ale "ovocnáři“, tedy tvorové, kteří dávají přednost konzumaci syrového ovoce. Zastánci této víry tvrdí, že lidský trávicí systém je fyziologicky navržen tak, aby trávil ovoce a syrovou zeleninu. I když to kdysi mohla být částečně pravda, lidské tělo se vyvíjelo.

Co se s tělem během diety děje

Když je lidské tělo odsouzeno k ovocné dietě, je třeba vzít v úvahu jasné a významné problémy s fyzickým zdravím. Dodržování tohoto stravovacího režimu vylučuje základní skupiny potravin a živiny, které tělo potřebuje k udržení normálního zdraví. To znamená, že tělo bude mít časem nedostatek živin včetně bílkovin, železa, vápníku, vitaminu B (včetně vitaminu B12) a D, zinku a omega-3 mastných kyselin. Nedostatek těchto živin může mít významné zdravotní důsledky, včetně rachitidy a osteomalácie (změkčení kostí), anémie a problémů se svaly a kůží. Zjednodušeně řečeno, ovoce neobsahuje všechny živiny, které tělo potřebuje.

Kromě toho, co ve frutariánské stravě chybí, je třeba vzít v úvahu i vysoké hladiny fruktózy. Fruktóza je jednoduchý cukr, podobně jako glukóza, ale lidské tělo jej zpracovává velmi odlišně. Fruktóza je metabolizována výhradně v játrech. Nadměrná konzumace fruktózy může způsobit nahromadění tuku v játrech, což vede k inzulinové rezistenci v játrech a nealkoholickému tukovému onemocnění jater.

Zatímco se vedou polemiky o tom, zda je fruktóza z ovoce tak špatná jako fruktózový sirup, který se přidává do potravin, aby je osladil, experimenty na potkanech krmených stravou s vysokým obsahem fruktózy ukázaly podobnosti s lidským tukovým onemocněním jater.

Kromě potenciálních fyzických účinků frutarianismu jsou restriktivní diety také často spojeny s poruchou příjmu potravy známou jako orthorexia nervosa nebo nezdravou posedlostí jíst pouze "čisté“ jídlo. To znamená, že to, co může začít snahou o zdravé stravování, může vést k poruchám příjmu potravy, depresi a úzkosti.

Ze světa jsou hlášeny dokonce případy úmrtí nebo závažných onemocnění z frutariánské diety. Mezi příklady patří devítiměsíční dívka, která zemřela po krmení pouze ovocnou dietou. Dívka zemřela na podvýživu. Nedávno byl odhalen případ 49letého muže, u něhož se vyvinula reverzibilní demence poté, co se živil pouze ovocnou dietou.

S malými důkazy o výhodách takové restriktivní diety je zřejmé, že lidé, kteří tuto dietu dodržují, potenciálně vážně ohrožují své zdraví. Podle registrované dietoložky Kate Patton je fruitariánská dieta jednou z nejvíce restriktivních diet. "Ovocná dieta má velké riziko podvýživy," vysvětluje Patton. "Dieta proto není doporučována, protože prostě není součástí vyváženého stravovacího plánu."

Před změnou stravy, zvláště pokud bude změna extrémní, je vždy moudré nejprve promluvit se svým lékařem. Začlenit více ovoce a zeleniny jako součást vyvážené stravy je mnohem bezpečnější a zdravější způsob, jak přistupovat ke konzumaci ovoce. Dále čtěte: Jak často cvičit, abyste se dostali do formy, záleží překvapivě na mnoha faktorech.

Zdroj: The Conversation, Cleveland Clinic.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu