Nejzdravější luštěnina. Víte, co všechno dokáže?

Zdraví 08. ledna 2018 | 11:18 — Monika Moorová
Luštěniny patří mezi oblíbenou součást našich jídelníčků už od nepaměti. Mají v sobě množství vlákniny, která je prospěšná pro naše trávení a pomáhá zbavovat se některých žaludečních problémů.
Další 1 fotografie v galerii
Cizrna je zázračná luštěnina a určitě si zaslouží vaši pozornost / Shutterstock

Jedna luštěnina však z nich vyniká nejvíce. Řeč je o cizrně. Ta patří mezi nejzdravější luštěniny a je vhodná pro všechny věkové kategorie. Obsahuje plnohodnotné živiny, které obohacují naše tělo a organismus. Výhodou cizrny je i fakt, že nezpůsobuje nadýmání. Znáte všechny její pozitivní účinky?

Co je to vlastně cizrna?

Cizrna, nebo také římský hrách, je oblíbenou pochoutkou Italů a tvarem připomíná zmíněnou luštěninu. Historici odhadují stáří cizrny na více než 7500 let. Ve středověku se rozšířila do Evropy, ale nejprve jen do kuchyní chudších vrstev. Dnes je cizrna velmi oblíbená zejména v kuchyních Španělska, Itálie, Francie a Řecka, výjimečné postavení má v arabských a balkánských zemích.

Co obsahuje cizrna?

Španělská fazole, což je další název pro cizrnu, obsahuje množství zdraví prospěšných látek jakou jsou:

  • bílkoviny
  • vláknina
  • draslík
  • vápník
  • hořčík
  • zinek
  • fosfor
  • sodík
  • vitamíny A, B, C, E, K
  • kyselinu listovou a kyselinu pantotenovou
  • omega3 a Omega6 mastné nenasycené kyseliny
  • betakaroten

Skvělou zprávou je, že vařením se neztrácejí žádné vitamíny ani živiny. Cizrna neobsahuje žádný lepek, proto kromě vegetariánů ocení tuto skvělou potravinu i celiatici. Má v sobě hodně vlákniny a obsahuje velmi mnoho železa, díky čemuž dokáže už jeden pokrm z cizrny pokrýt téměř celou denní dávku, kterou potřebujeme pro naše tělo.

Jaké má cizrna výhody?

Úžasnou výhodou je, že je nejsnáze stravitelnou luštěninou a zároveň nenadýmá. Vyhledávaná je také muži pro své afrodiziakální účinky. Cizrnu by neměly vynechat ani děti, protože pro ně poskytuje množství podpůrných látek ke správnému vývinu. Cizrna je ideální i při mnohých dietách - bezlepkové, diabetické, dietě s omezením kuchyňské soli, nízkokalorické, bezcholesterolové nebo dietě s vysokým obsahem vlákniny.

Cizrna je nabitá antioxidanty, které chrání pokožku před škodlivými volnými radikály. Také dodává pleti hebkost, pevnost a pružnost. Tato luštěnina je vhodná i při léčení nespavosti, protože je výborným zdrojem aminokyseliny s názvem tryptofan, která uklidňuje a pomáhá navodit klidný spánek.

Další důležité účinky pro naše zdraví:

  • zvyšuje obranyschopnost organismu
  • podporuje růst kostí, nehtů a zubů
  • pomáhá při žaludečních potížích
  • prevence proti osteoporóze
  • prevence proti kardiovaskulárním chorobám
  • snižuje cholesterol
  • normalizuje hladinu cukru v krvi
  • podporuje dobrý zrak
  • zlepšuje vyprazdňování
  • podporuje metabolismus

Sečteno a podtrženo. Cizrna je zázračná luštěnina a určitě si zaslouží vaši pozornost. Je klasickým příkladem toho, že za málo peněz můžete navařít výborný a ještě k tomu zdravý oběd pro celou rodinu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu