Pět v jednom: Zvláštní zelenina, které je nabitá vitaminy a minerály

Zdraví 22. srpna 2019 | 09:38 — Monika Moorová
Znáte kiwano? Tato exotická plodina chutná jako spojení okurky, banánu, kiwi, limetky a melounu. Obsahuje takové množství vitaminu C a železa, že se pomalu, ale jistě stává velkou konkurencí našich domácích okurek. Seznamte se s okurkou, která pochází z daleké Afriky.
Další 4 fotografie v galerii
Už jste jedli salát z okurky kiwano? / Shutterstock

Že jste o ní ještě neslyšeli? Pojďme se podívat na to, jak chutná a jak je prospěšná našemu zdraví.

Jaký je správný název?

Název kiwano není skutečným jménem plodu, jedná se o obchodní značku jednoho novozélandského producenta, která se celosvětově vžila jako označení tohoto exotického plodu, který najdete i pod označením: horned melon, blowfish fruit, africká okurka, african horned melon, african horned cucumber, jelly melon, hedged gourd, melano.

Výjimečně, ale přece je možné kiwano objevit i na pultech obchodů. Dováží se k nám nejčastěji z Izraele, Střední Ameriky a Nového Zélandu. Zralé kiwano měří přibližně deset až patnáct centimetrů a připomíná všechno jen ne okurku. 

Dužina má velmi specifický vzhled. Barevně je ostře zelená a obsahuje bílá semena, která můžeme rovněž konzumovat. 

Jak kiwano chutná?

Pokud jde konzistenci, vnitřek kiwano připomíná želatinu. Chuť jsme zmínili již v úvodu, všechno to však podtrhuje specifická kyselost, kterou má na svědomí velký obsah vitaminu C. Celkově kiwano chutná velmi osvěživě.

Co kiwano obsahuje?

  • bílkoviny
  • tuky
  • sacharidy
  • minerály jako:
  • draslík
  • vápník
  • železo
  • fosfor
  • hořčík

Již zmíněného vitaminu C obsahuje kiwano ve sto gramech až čtyřicet procent doporučené denní dávky. Kiwano obsahuje i kyselinu listovou. Čeho má tato zvláštní okurka opravdu málo, to jsou kalorie. Je tedy výborná k redukční dietě. 

Jak správně kiwano jíst?

  • Vyberte si kus, který je plně zralý. Bude mít jasně oranžovou slupku s tmavě oranžovými ostny. Lehce jej zmáčkněte prstem - mělo by být trochu poddajné, rozhodně ne zelené a tvrdé jako kámen. Pokud v obchodě zralé kiwano neseženete, kupte si zelené a počkejte, až dozraje.
  • Opláchněte. Slupka sice není jedlá, nicméně jakékoliv ovoce je před krájením dobré omýt, aby se pesticidy a chemikálie ze slupky nedostaly k dužině.
  • Rozkrojte plod příčně na polovinu. Jednu odložte stranou. Je to nejlepší způsob, pokud chcete jíst kiwano jen tak samotné.
  • Chcete-li zrníčka použít v receptu, třeba do ovocného salátu, bude jednodušší rozkrojit kiwano podélně, a vyškrabat je lžičkou. Je to na vás.

Zelenina nebo ovoce?

Kiwano nese název i africký meloun. V této souvislosti je zajímavé, že ačkoli jde o zeleninu, v obchodech se umísťuje převážně mezi ovoce. Za zmínku stojí, že kiwano můžeme klidně pěstovat i v našich podmínkách, protože pokud jde o jeho náročnost, v ničem se neliší od našich klasických okurek. Nepotřebuje nic, jen teplo, slunce, vodu a živiny. (Dále čtěte: Neuvěříte, co se s vaším tělem stane, když sníte meloun. V čem spočívá jeho síla?). 

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu