Máslo ghee versus klasické máslo: Které je zdravější a proč?
Víte, co je na tomto másle nejlepší? Není složité na výrobu, proto si jej můžete připravit i sami doma.
Jaké jsou největší rozdíly?
Nepřipaluje se
Zatímco máslo se vám na pánvi ihned přepálí a není např. vhodné pro smažení řízků, čisté ghee má vysoký tzv. bod zakouření, který se pohybuje okolo 250 °C. Tuk tedy vydrží stabilní do vysokých teplot, kterých se dosahuje právě při zmiňovaném smažení.
Déle vydrží
Další nespornou výhodou ghee je trvanlivost. Ghee můžete skladovat klidně při pokojové teplotě a nemusíte se bát, že by žluklo jako klasické máslo.
Pro osoby s laktózovou intolerancí
Máslo ghee během své výroby projde množstvím procesů, které ho zbaví mléčných složek. Díky samotnému procesu výroby je tak máslo vhodné i pro ty jedince, kteří mají intoleranci na laktózu nebo pro ty, kteří nemohou konzumovat klasické máslo. Máslo ghee můžete konzumovat bez obav z trávicích problémů.
Jaké jsou další přínosy?
Mezi nejpůsobivější přínosy tohoto másla patří jeho schopnost chránit gastrointestinální systém, vyvážit hladinu cholesterolu, poskytnout organismu dostatek energie či snížit záněty v kloubech. Kromě toho zlepšuje zdraví očí, posiluje imunitní systém a dokonce dokáže zabránit vzniku určitých druhů nádorových onemocnění.
Bohaté na vitamíny A, D a E rozpustné v tucích
- Pokud máte intoleranci na lepek, Crohnovu chorobu nebo onemocnění slinivky, je více než pravděpodobné, že máte problém s nedostatkem vitaminu A. Použitím másla ghee při vaření můžete zvýšit hladinu tohoto vitaminu v těle.
- Ghee chrání organismus i před nachlazením, chřipkou a zánětem průdušek.
- Máslo ghee je jedním z přírodních prostředků, které organismu dodávají vitamin D, který pomáhá léčit svalovou bolest, chronickou únavu a osteoporózu. Příznivě ovlivňuje i imunitní systém.
- Vitamin E zase působí jako antioxidant a přirozený zvlhčovač pokožky. Příznivě působí na regeneraci poškozené pokožky, zlepšuje zrak a vyrovnává cholesterol.
Zásobárna energie
Máslo ghee obsahuje širokou škálu tuků, které zahrnují mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, které jsou velmi užitečné pro tělo. Tyto tuky mohou být zpracovávány játry a spalovány jako energie, proto se neukládají do tělesných zásob jako nechtěné tukové polštáře.
Připravte si domácí ghee
Máslo ghee má prostě mnoho výhod a jeho domácí příprava není složitá. Jak na to?
- Vezměte 500 g nesoleného másla a dejte ho do kastrolu se silným dnem. Na středním ohni máslo rozpusťte.
- Ztlumte plamen tak, aby máslo jen maličko bublalo. Kastrol nezakrývejte. Máslo bude pěnit a prskat. Na povrchu se začne srážet bílkovina. Máslo se krásně rozvoní a zezlátne.
- Pečlivě hlídejte, ať máslo nepřipálíte, mělo by zůstat zlatavé, nesmí zhnědnout.
- Sraženinu na povrchu sbírejte. Až bude máslo čisté a přestane prskat, je čas stáhnout ho z ohně.
- Nechte ho trochu zchladnout. Přeceďte ho přes jemné sítko do čisté sklenice s pevným uzávěrem.
O neodpustitelných chybách, kterých se dopouštíme při manipulaci a použitým kuchyňským olejem jsme psali před časem. Neděláte je také? Čtěte více.