Máte v těle drobné parazity? Udělejte si jednoduchý test

Zdraví 22. listopadu 2019 | 15:00 — Monika Moorová
Zakořeněná fáma, že červy v těle můžeme mít výhradně ze syrového nebo špatně zpracovaného masa, už dávno nekoluje. Drobné cizopasníky totiž můžeme snadno získat z nemytého nebo špatně omytého ovoce a zeleniny. Nebo prostě jen ze špatného mytí rukou.
Dalších 5 fotografií v galerii
Tasemnice žije uvnitř lidských střev až deset let / Shutterstock

Co nám mohou nevítaní návštěvníci našeho těla provést tak hrozného? Pravidelné odčervování lidského těla má své příznivce i odpůrce. Jestli bychom něco takového měli provádět, je na posouzení každého z nás. Mrkněte ale na zajímavá fakta.

Zvířata versus lidé

Zajímavé je, že naše zvířecí kamarády odčervujeme poměrně často. Někteří veterináři radí činit tak co dva měsíce, jiní zase říkají, že jednou za rok je odčervení dostatečné. A to samé dělají i mnozí z nich. Proč bychom to tedy také nevyzkoušeli?

Roup dětský

Do škol a školek se v posledních letech vrátil vcelku ve velkém. Není snad zařízení, kde by s roupem neměli své zkušenosti. A vzhledem k tomu, že jde o malé děti, šíří se kolektivem poměrně rychle. A nejen kolektivem. Následně i v rodinách. Než si roupa všimnete a začnete jej léčit, může se roznést poměrně daleko.

Prvním příznakem by mělo být podezřelé svědění konečníku. To by měl být první signál, kdy byste toto měli začít řešit. Většinou stačí od lékaře předepsané tablety na odčervení a po 2 – 3 týdnech kúru zopakovat. Podobně fungují i tablety pro odčervení zvířat. Roup však není jediný z červů, kteří se mohou do našeho těla dostat. 

Nejčastější druhy parazitů

Roup dětský má krom svědění konečníku na svědomí zažívací poruchy, nespavost či nervozitu. Červi ženského pohlaví vylézají řitním otvorem ven a kladou až 15 000 vajec denně.

Měchovci způsobují nedostatek železa v těle, bolesti břicha, zažívací obtíže a nechutenství, suchou kůži a vlasy, otoky, duševní otupělost a v rozšířené fázi i selhání srdce. Larvy mohou pronikat kůží a mladí červi dokáží prokousnout střevní stěnu a živit se krví.

Bičíkovité můžeme poznat podle ztráty hmotnosti, hemoroidů, krve ve stolici, bolestí podbřišku anebo chudokrevnosti. Na svědomí mají i bakteriální infekce.

Tasemnice žije uvnitř lidských střev až deset let a naklást může až milion vajec denně.  Projevuje se nevolností, nechutenstvím nebo průjmem. Následně i křečemi, bolestmi hlavy nebo poruchami vidění či psychickými obtížemi. 

Motolice se nachází v močovém měchýři, krvi, játrech, plicích, ledvinách i střevech. Může způsobit nemoci zažívacího traktu, močového měchýře, jater i slinivky. 

Okrouhloústí mají na svědomí astma, nespavost, zánět slepého střeva, zánět pobřišnice či úpornou zácpu. Mohou vyvolat zánět slinivky břišní či nechutenství.

Jednoduchý test

Odčervení můžete vyzkoušet v případě, že na otázky níže položené odpovíte dvakrát či vícekrát kladně:

1. Trpíte silnou únavou?
2. Máte doma psa, kočku či jiné zvíře?
3. Zlobí vás rozostřené vidění?
4. Máte abnormální chutě na sladké?
5. Bojujete dlouhodobě s ekzémy či alergiemi?
6. Objevují se u vás zažívací obtíže či meteoristmus (nadměrná plynatost)?
7. Trpíte dlouhodobě bolestmi kloubů?
8. Jste nepochopitelně podráždění až agresivní?
9. Objevila se u vás nespavost, probouzení v průběhu noci či tmavé kruhy pod očima?
10. Vrací se vám virózy a máte oslabený imunitní systém?

Přírodní prostředky na odčervení

  • Česnek – zabíjí dospělé jedince i larvy – například na roupa dětského stačí několik stroužků česneku denně po dobu několika málo dní, čímž ho definitivně vyhubíte. 
  • Pelyněk – bylina se silnou schopností usmrtit parazity.
  • Tymián a oregano – silně antibakteriální byliny, jež mohou přímo zabíjet parazity v těle.
  • Ořešák černý – vyžene červy z těla ven a vyčistí organismus od plísní.  

O nebezpečném onemocnění, které si můžete přivézt z dovolené jsme psali jinde. Jak poznáte, že jste se nakazili právě vy?

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu