Sezóna kaki je v plném proudu. Víte, jak ovoce správně konzumovat?
Kaki má svůj původ v Asii, ale plody, které si můžete koupit u nás, pocházejí ze Španělska. Ovoce má oranžovou barvu, připomíná trochu broskev, ale je bez pecky. K nám dovážená odrůda je i ve zralosti tvrdší, což je výhodné pro transport. Kaki má chuť, která je na pomezí mezi broskví, melounem, vanilkou. Je relativně dost sladké, ale dá se upravovat i na slano. Abyste si vychutnali skutečnou chuť tohoto ovoce, musíte jej hlavně nechat dozrát.
Co kaki obsahuje?
Kaki obsahuje asi dvacet procent cukru, hodně vody, vlákninu, provitamin A, fosfor a hořčík. Obsahuje samozřejmě i další látky, takže jeho působení na lidský organismus je pozoruhodné. Rozhodně se vyplatí ho konzumovat pravidelně. Tedy po dobu, kdy je k dispozici, což je období před Vánoci a ještě i po nich.
Jak pomáhá našemu zdraví?
- Kaki vám dodá okamžitou energii a pomáhá zavodnit organismus.
- Díky obsahu hořčíku i vody bude účinně působit proti křečím a svalovým potížím.
- Kaki také zmírňuje psychické napětí a stres. Díky tomuto ovoci zapomenete na únavu, nervozitu a další drobné výkyvy nálad.
- Je prospěšné našemu srdci, je dobré na zlepšení stavu našich tepen.
- Pomáhá lepšímu metabolismu.
- Zajímat by se o něho měli lidé s nemocnými játry a s některými ledvinovými poruchami.
- Zvyšuje naši imunitu, takže díky němu budete méně nemocní.
Výtečné na dietu
Kaki je vhodné při hubnutí, protože urychluje a podporuje spalování tuků. Díky udržování hladiny cukru v krvi budete mít také menší chuť na sladké. Dopřejte si ho minimálně 2krát týdně. Kaki můžete jíst samotné nebo přidat do salátů či jogurtu. Hodí se i do těstovinových salátů či k masu.
Jak správně konzumovat?
Některé druhy jsou trpké, zcela nepoživatelné, pokud je ochutnáte před dozráním. U nás se prodává druh, který trpký není. Lidé ale někdy z neznalosti jedí kaki tvrdé a nezralé. To mívá za následek problémy s trávením. Kaki se neloupe a konzumuje se, po důkladném omytí, se slupkou. Zralé kaki se vlastně ani pořádně oloupat nedá. Výrazně sladkou chuť můžete doplnit několika kapkami citrónové nebo limetkové šťávy. (Dále čtěte: Malinký plod, který v sobě ukrývá spoustu vitaminů).