Když jíte střídmě a přece nehubnete aneb několik rad, jak nastartovat a zrychlit metabolismus

Zdraví 25. ledna 2020 | 15:24 — Anna Novotná
Kdo někdy zápasil s kily navíc, ví, že se někdy může dostat do situace, kdy jí docela zdravě a střídmě a přece nehubne. Pokud vás trápí podobný problém, čtěte určitě dál.
Další 4 fotografie v galerii
Kvalitní snídaně je základem fungujícího metabolismu / Depositpohtos

Na vině situace, kdy se snažíte zhubnout, nepřejídáte se, hýbete se a přece nehubnete, je zpomalený metabolismus. Jedinou šancí, jak se pohnout dopředu, je metabolismus opět nastartovat a zrychlit.

Důvody zpomaleného metabolismu

Příčiny jsou různé. Zásadním důvodem u většiny lidí je vyšší věk. Čím je člověk starší, tím pomalejší může mít metabolismus. Proto mladý člověk pod třicet let může sníst třeba obrovské množství jídla a žít třeba nezdravě a skoro se to na něm neprojeví. Možná také máte tu zkušenost, že po překročení určité věkové hranice jste začali přibírat. Přesně to byl moment, kdy se váš metabolismus zpomalil.

Jiným důvodem zpomaleného metabolismu je dlouhodobé hladovění a dodržování ne zcela promyšlených diet. Odborníci se shodují na tom, že v případě, že člověk zhruba do hodiny po probuzení něco nesní, přepne se tělo do režimu úspory energie a ukládání zásob. To samozřejmě umožňuje člověku přežít v situaci, kdy by neměl dostatek jídla. Ale pro udržení štíhlé linie to je naprosto nevhodné.

Jiným důvodem je špatná funkce štítné žlázy. Může jít o nejrůznější poruchy funkce, ale také o systematické potlačování fungování štítné žlázy nevhodnou stravou. Existují i další důvody, ale tyto patří k základním.

Několik rad, jak zrychlit metabolismus

Pokud nejíte pravidelně a často, zkuste se k tomuto režimu přinutit. Připravte si jednotlivá jídla tak, abyste měli vždy něco k dispozici. Zkuste jíst minimálně šestkrát denně, ale tak, aby jednotlivé jídlo nemělo více než 300 kcal. Tato hodnota by měla být typická pro ženu středního věku, která váží asi 65 kg a měří 165 cm. Muži mají základní spotřebu o něco vyšší. Stačilo by ale přidat asi 80 kcal na každé jídlo. Tyto hodnoty jsou ale jen orientační, pro přesné stanovení vašich parametrů byste měli navštívit obezitologa.

  • Dalším dobrým tipem je zařadit pravidelné pití zeleného čaje a kávy. Můžete snadno dosáhnout o deset až patnáct procent rychlejšího metabolismu. Obecně i kvalitní pitný režim pomáhá. Vodu si můžete ochutit citronem.
  • Dále je velmi vhodné odlehčit štítné žláze a vynechat potraviny, které jsou průmyslově upravované. Hodně důležitá je bio kvalita. Jde totiž právě o pesticidy a herbicidy, které mají negativní účinky na fungování štítné žlázy, která nastavuje naše spalování.
  • Už zde bylo napsáno, jak důležité je najíst se hned po ránu. Dejte si záležet na kvalitní snídani, ale to neznamená, že se máte nacpat k prasknutí nebo že si máte dát rohlík s máslem a marmeládou. Neslazené vločky, trocha ovoce, jogurt, kvalitní šunka a trochu celozrnného pečiva je přesně to, co vás dobře nastartuje.
  • Zařazujte do jídelníčku bílkoviny. Jednak vám pomohou při budování svalové hmoty, ale také vám pomohou energii spotřebovávat, protože tělo při jejich zpracování vydá více energie než při zpracovávání sacharidů.
  • Pravidelně se hýbejte, posilujte, cvičte. Nemusíte provádět nějaké nadlidské výkony, ale kvalitní posilování dvakrát týdně vám pomůže zrychlit metabolismus. Nestane se tak ale po týdnu cvičení. Reálné výsledky se dostaví tak po čtvrt roce. Stojí za to vytrvat. Čím více svalů budete mít, tím více energie pak spálíte, aniž byste pro to museli něco udělat.
  • Kvalitně odpočívejte a spěte správnou dobu. Každý člověk má sice jinou potřebu spánku, ale jisté je, že pokud dlouhodobě máte nedostatek spánku, koledujete si o problém. Vedle různých zdravotních potíží se vám též zpomalí metabolismus. Obvykle se rozumná délka spánku pohybuje někde mezi šesti až devíti hodinami.
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu