Vodu v koleni lze odstranit i přírodní cestou

Zdraví 06. února 2020 | 09:23 — Anna Novotná
Bolí a natéká vám koleno? Možná v něm máte vodu. A bohužel tato nepříjemnost potkává starší i mladší ročníky, muže i ženy, sportovce i nesportovce.
Dalších 5 fotografií v galerii
Tyto problémy trápí každou věkovou kategorii / Depositphotos

Voda v koleni je záležitost, která vám dokáže velice znepříjemnit, a hlavně omezit váš život. Příznaky jsou různé. Od bolesti při pohybu přes ztuhlost nohou až po otok kolene, který je viditelný. Poznáte to, když se rovně (čelně) postavíte proti zrcadlu. Koleno, ve kterém je voda, je na první pohled mnohem větší, nateklé a také jde velmi špatně ohýbat.

Příčiny

Důvody vzniku bolestivého a oteklého kolene jsou různé. Problém může vzniknout jak po úrazech, tak při zánětech, nebo i při nadměrném zatížení, kdy například nosíte příliš těžké věci. Lidově se říká, že máte „vodu v koleni“, ale odborně se tato tekutina nazývá výpotek. Výpotek je obecný termín, kterým se označuje nashromáždění tekutiny v kloubním pouzdru a jeho okolí. Je nezbytné okamžitě vyhledat lékaře v případě, že kloub zrudne a kůže nad ním zteplá. Také pokud nepomáhají léky proti bolesti a otokům.

Léčba

Při výskytu vody v koleni byste měli navštívit ortopeda, který provede odsátí tekutiny, nebo-li punkci, pomocí jehly. Nebojte se, zákrok není nijak výrazně bolestivý, naopak, většině lidí se po něm uleví. Po odsátí výpotku ve většině případů dojde k odeznění bolesti a splasknutí nateklého kolene. V případě podezření na infekci se nasazují antibiotika a další léky potlačující bolest. Důležité je nechat poškozené koleno v klidu a chladit. Jestli se tekutina znovu v koleni objeví, pak už je potřeba udělat odbornější vyšetření, které zjistí přesnou příčinu, a to není až tak snadné. Bohužel, někdy je třeba chirurgický zásah, který může skončit až implantací umělého kloubu.

Babské rady

Naše „báby“ takové problémy léčily většinou kostivalem, který vytahuje vodu. Čerstvý kostivalový kořen nastrouháte, dáte na kus plátýnka, obložíte jím oteklé koleno a ovážete šátkem. Nejlépe je toto udělat na noc. Ráno obklad vyměníte. Provádějte do té doby, než otok zmizí. U tohoto častého onemocnění pijte také čaj ze směsi stejných dílů natě přesličky, břízy, kopřivy a tužebníku. Současně s ním si dělejte i kostivalové zábaly.

Vyzkoušet můžete také heřmánek. Jeho květy zalijte malým množstvím mléka oslazeného medem a krátce povařte. Nechejte stát a hustý odvar i s heřmánkem dejte v tenké vrstvě na plátno, polijte vaječným bílkem, přiložte na koleno a vše ještě teplé zabalte, nejlépe na noc. Přes den si můžete léčbu doplnit ještě křenovou plackou.

A naše báby také používaly brambory. Syrové brambory nastrouhejte a uvařte v malém množství mléka na řídkou kaši. Pak přidejte asi 1/3 objemu ovesné mouky, dobře rozmíchejte a upravte mlékem na hustotu kaše. Tu pak dejte v tenké vrstvě do plátna a tento teplý obklad přikládejte na bolavé místo. Po dvou hodinách jej vyměňte. Nakonec jen promasírujte rozmarýnovo-levandulovým olejem. Dále čtěte: Jak se zbavit oteklých nohou.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu