Staré křivdy jsou pro nás nebezpečné. Naučte se zbavit pocitu ublíženosti jednou provždy

Vztahy 08. března 2020 | 08:49 — Anna Novotná
Křivda, bolest, někdy i vztek a zášť. S tím, že nám ublížil někdo blízký, se mnohdy nedokážeme smířit celé roky. Jenže chronický hněv nás pozvolna ničí, aniž bychom si to vůbec uvědomovali. Deprese i špatný spánek, které se prohlubují, jsou nejčastějšími důsledky. Jak se pocitu ublíženosti zbavit jednou provždy? Jedině tím, že dané osobě odpustíme. Jiné řešení neexistuje.
Dalších 5 fotografií v galerii
Minulost nevrátíte, jediným řešením je odpustit / Depositphotos

Jsou věci, nad kterými nejde jen tak mávnout rukou. Ať už se jedná o kamarádskou zradu nebo partnerskou nevěru, způsobí nám hluboké šrámy, které zkrátka potřebují čas. Nezhojí se za den, za týden, ani za měsíc. Stejně dlouho může trvat i odpuštění. Ač to neradi slyšíme, pouze to je cestou, jak se zbavit negativních emocí, které nás sžírají.

Zášť plodí nenávist. A víte, co se děje s vaším tělem, když někoho dlouhodobě nenávidíte? Jste stále v režimu boje. Věnujete energii něčemu, co už se stalo, někdy stále děje, ale nijak to neovlivníte. Bohužel si tím snižujete imunitu, způsobujete úzkost a zvyšujete tlak. Další onemocnění jsou jen otázkou času. A nezáleží na tom, že své pocity neventilujete. Signály, které vysílá mozek do vašeho těla, jsou nezpochybnitelné. Takže nenávidět není ani normální, ani zdravé.

Existuje ale řešení, jak se vlezlých negativních pocitů vůči ostatním zbavit? Určitě ano. Může to být běh na dlouhou trať, ale věřte, že nebudete litovat. Už jen kvůli sobě samým.

Vybijte své emoce

Můžete být sebelepší diplomaté, ale potlačované emoce vždycky jednou vyplavou na povrch. Pokud se dostavují znovu a znovu, dejte jim opět průchod a zpracujte je. Zanadávejte si na člověka, když jste sami doma, zakřičte si, klidně si jej představte místo boxovacího pytle. Vybijte svůj hněv a klidně se u toho vybrečte. Někomu pomůže hodit své pocity na papír. Možná to budete muset udělat víckrát, ale výsledek bude vždycky stejný. Uleví se vám.

Sdílejte svou bolest

Pokud nechcete, aby o vaší bolesti věděl celý svět, vyhněte se jakýmkoliv komentářům na sociální síti, stejně tak filozofickým citátům, které to za vás řeknou samy. Jednoduše si promluvte o svých pocitech s člověkem, kterému důvěřujete. Může to být rodič, kamarád, známý, zkrátka ten, u nějž je vysoká pravděpodobnost, že si to nechá pro sebe, a nebude vám to za pár let znovu připomínat. Jak se říká, sdílená bolest je poloviční bolest.

Nestyďte se jít k psychologovi

Možná ve svém okolí nikomu nedůvěřujete natolik, že byste byli ochotni sdílet s ním své nejnitěrnější pocity, nebo se mu nedejbože přiznali, jak moc někoho nesnášíte. Pak odhoďte veškeré zábrany a objednejte se k terapeutovi nebo psychologovi. Není to ostuda, ale pokud se tím nebudete chlubit, nemusí to nikdo vědět. Cíl máte jediný: zbavit se hněvu, který vám otravuje život a nedá spát. 

Snažte se pochopit

Snáz odpustíte tehdy, pokud nebudete v dané situaci vnímat jenom sami sebe, ale budete se snažit pochopit, proč to dotyčný udělal, co jej k tomu vedlo. Všichni máme své pohnutky, podleháme svodům – možná si nakonec přiznáte, že byste v podobné situaci reagovali podobně. I když ne, uvědomte si, že vám tento blízký člověk nejen ublížíl, ale zároveň nad vámi má stále takovou moc, že vás nutí o něm přemýšlet a svazovat vás nepříjemnými emocemi. Zatímco on si klidně spí, vy se užíráte. A to chcete?

Odpuštění znamená svobodu

Na každého funguje jiný přístup. Někomu pomůže, když mu osoba, která mu ublížila, na čas zmizí ze světa. Jiný dá přednost tomu, vyříkat si všechno z očí do očí. Ať už rozhodnete pro jakýkoliv přístup, dopřejte sami sobě svobodu a odpusťte. Není to slabost, ani prohra. Je to jen lepší přijetí sebe sama. Odpustit totiž neznamená zapomenout, naopak. Je to zkušenost, která se vám bude ještě v životě mnohokrát hodit. Psali jsme také: Rozpad partnerského vztahu s sebou nese větší trauma než prodělaná rakovina. Jak nás ohrožuje?

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu