Šalvěj je léčivka, které se přezdívá bylina nesmrtelnosti. Pomůže vám výrazně posílit imunitu

Zdraví 04. května 2020 | 08:12 — Anna Novotná
Šalvěj lékařská je léčivá rostlina z čeledi hluchavkovitých. Absolutní nesmrtelnost sice nezařídí, ale může od mnoha nemocí pomoci. Je velká škoda, že jejích léčivých účinků nevyužíváme v plném rozsahu. Byli bychom totiž podstatně zdravější.
Další 3 fotografie v galerii
Některé bylinky mají větší účinky, než si myslíme / Shutterstock

Šalvěj je běžná léčivka, kterou si můžete pěstovat na zahrádce, kde se jí dobře daří. Je to vytrvalá a silně aromatická rostlina. Můžete si ji zakoupit v lékárně a občas po ní sáhne každý, koho rozbolí zuby.

K čemu všemu šalvěj lékařskou využít

Pití šalvějového čaje slouží k posílení celého těla. Důležité je, že šalvěj chrání tělo před mrtvicí a infarktem. Samozřejmě, že nezachrání každou situaci, ale určitě pomáhá. Jako u všech bylin, i u šalvěje je rozhodující pravidelné pití. Na stranu druhou, s šalvějí se to nedá přehánět. Ale tak jeden až dva šálky si můžete bez obav dopřát.

Svůj význam má šalvěj také při křečích, třesu končetin, při obrně a při onemocnění míchy. Zde je vidět, jak blahodárně působí na naši nervovou soustavu.

Hodně důležité je také působení šalvěje na játra. Ta jsou významným orgánem, který je zodpovědný za zbavování našeho těla různých toxinů. Čím lepší máme stav jater, tím lépe se nám žije. Tím lepší je naše imunita. Možná právě díky svému působení na játra získala šalvěj přídomek bylina nesmrtelnosti. Příznivě stimuluje i chuť k jídlu, proto se také v malém množství užívá jako koření. Její antiseptické účinky se významně projeví při obtížích se střevy a při průjmu. A opět – jelikož střeva jsou významnou částí tvorby naší imunity, blahodárné působení šalvěje na střeva se v dobrém projeví i na celý organismus.

Klasikou je využití šalvěje při zánětech v dutině ústní. Jedná se o různé váčky pod zubem, afty, ale také při zánětech v krku, při zánětech mandlí a při infekcích horních cest dýchacích. Někdy se uvádí, že by člověk nemusel přijít o mandle, kdyby pravidelně pil šalvějový čaj. Tím samozřejmě chráníme i další orgány, protože člověk bez mandlí přichází o přirozenou bariéru pro různé infekce, které pak snáze postupují dál do organismu.

Jak šalvěj užívat

Nejjednodušší je připravit čaj tak, že lžičku šalvěje zalijeme čtvrt litrem vroucí vody a krátce vyluhujeme. Popíjíme pomalu během dne. Z šalvěje luční, lépe řečeno z jejích květů, si můžeme připravit šalvějový ocet. Květy zalijeme přírodním octem a necháme stát 14 dní na slunci nebo na teplém místě. Někdy se na zklidnění hodí i sedací koupel. Dvě hrsti šalvěje dáme do studené vody. Druhý den zahřejeme k varu a přidáme do připravené lázně.

Kdy šalvěj neužívat

Šalvěj snižuje produkci mateřského mléka. Pokud žena kojí, měla by se proto šalvěji vyhnout. Jiné to bude, pokud bude naopak chtít dítě již odstavit. Také nadměrná konzumace může vést k ovlivnění našeho zdraví nežádoucím směrem. Zejména kombinace šalvěje s alkoholem může vyvolat nežádoucí uvolnění thujonu, který má toxické účinky. Psali jsme také: Cibulový čaj je elixírem zdraví. Pomůže při odkašlávání, zklidní krk i zmírní otoky nosní sliznice.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu