Pořiďte si rodinné fotografie jako od profesionála. Stačí se naučit několik triků, které využívají i odborníci

Ostatní 30. července 2020 | 15:08 — Helena Malá
Fotografie jsou úžasnou vzpomínkou na chvíle strávené se svými blízkými. Dokáží zachytit neopakovatelné momenty, které vám vykouzlí úsměv na tváři i po mnoha letech. Pokud se navíc budete řídit radami zkušených fotografů, budou vaše snímky vypadat opravdu dobře.
Další 3 fotografie v galerii
Rodinné fotky vám uchovají vzpomínky na pěkné chvíle / Depositphotos

Při focení větší skupiny lidí, ať už jde o rodinu nebo přátele, budete potřebovat více trpělivosti než u focení jednotlivců. Pořídit totiž jeden snímek, na kterém je vše v pořádku po technické stránce a ještě to na něm všem sluší, je totiž někdy pořádný oříšek. Poradíme, na co se před stisknutím spouště zaměřit, aby byl výsledek co nejlepší.

Sledujte detaily

Pokud v hledáčku uvidíte cokoliv, co vám neladí, ihned to řekněte a chybu napravte. Ať už jde o různě pokroucené ruce a nohy, ruce v pěst či pozice, které působí nelichotivě. Například nepoměr proporcí v důsledku špatně zvoleného (kratšího) ohniska. Dejte pozor také na pózy, při kterých by končetiny mohly působit nepatřičně. Častou chybou je například fotit někoho zepředu v pozici, kdy sedí na patách. Opticky to dotyčnému zvětší stehna a ještě bude vypadat, že je po amputaci obou končetin. Lépe bude působit takzvaný turecký sed nebo chodidla vysunutá do strany.

Zaměřte svou pozornost také na vlasy. Často někomu nepěkně trčí do stran, jindy zase prameny vlasů příliš zasahují do obličeje nebo do očí. Dalším detailem, který může celou fotografii pokazit, jsou různé trčící štítky u oblečení, vykukující klíče nebo telefony z kapes.

Hloubka ostrosti

Pokud vytváříte skupinovou fotografii, zacloňte tak, aby byly ostré všechny obličeje. Jestli jsou všichni vedle sebe v jedné rovině, nebude potřeba clonit příliš. V případě, že jeden člověk stojí dál od objektivu než druhý, bude potřeba přiclonit, pokud mají být oba obličeje stejně ostré.

Nezapomeňte ani na sebe

Pokud pořizujete rodinné fotografie, nezapomeňte na to, že by se na snímcích měl objevit i ten, co obvykle stojí za objektivem. Bylo by smutné se po letech prohrabovat rodinnými fotografiemi a nikde nenarazit na člena rodiny, který fotografie pořizoval. Občas se proto prostřídejte nebo jednou za čas připevněte fotoaparát na stativ a použijte nastavení samospouště. Poradit si dokážete i v případě, že stativ nemáte. Fotoaparát můžete klidně postavit třeba na stůl, lavičku nebo kamkoliv jinam, kde bude přístroj ve stabilní poloze.

Přirozenost vypadá nejlépe

Nevytahujte fotoaparát jen u příležitosti nějakých konkrétních událostí, jako jsou narozeniny či Vánoce. Zachyťte své blízké při běžných činnostech, třeba při vaření, hře nebo jakékoliv jiné činnosti. Možná budete překvapeni, jak působivě tyto snímky vypadají. Snažte se také využívat dostupné světlo, fotografie vypadají více přirozeně. A klidně pořiďte i několik černobílých snímků, které jsou nadčasové.

Zajímavé úhly a kompozice

Někdy nemusíte na fotografii zachytit tvář, aby bylo zřejmé, koho fotíte. Zajímavé úhly a pohledy mohou podle profesionálních fotografů přispět k vytvoření skutečně originálních snímků. Zkuste třeba zachytit detaily drobounkých ručiček miminka. Nebo vyfotografujte, jak vaše batole zarytě trvá na tom, že vyrazí ven v holínkách nazutých obráceně. Experimentujte s nastaveními fotoaparátu. Používejte vysoké rychlosti závěrky k zachycení všech detailů pohybu. Nebo náležitě zpomalte rychlost závěrky, použijte stativ, aby fotoaparát zůstal ve stabilní poloze, a když se dítě kolem něj prožene, zachyťte jej. Při fotografování v interiérech se nebojte vyšších hodnot citlivosti ISO.

Focení dětí

Každý fotograf vám řekne, že fotit děti bývá často hodně náročné. Někdy je těžké udržet jejich pozornost. Udělejte z toho přednost, vnese to do výsledného snímku dávku dynamičnosti. A zkuste se snížit na jejich výškovou úroveň, sedněte si nebo lehněte, uvidíte svět z jejich pohledu, což také není na škodu. O tom, jak netradičně rodinné fotky vystavit, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu