Poruchy soustředěnosti, ADHD či autismus. Všechny tyto problémy může pomoci vyřešit peřina

Zdraví 22. listopadu 2020 | 09:57 — Helena Malá
Léčebné metody mohou mít mnoho podob. Možná jste například dosud netušili, že lidem, kteří trpí autismem, hyperaktivitou, postraumatickou poruchou či nespavostí, může život výrazně zlepšit peřina. Nejde však o běžnou peřinu, ale takzvanou zátěžovou přikrývku.
Další 3 fotografie v galerii
Speciální zátěžová přikrývka pomůže dětským i dospělým pacientům s ADHD či autismem / Depositphotos

Zátěžová přikrývka je pomůcka, která zlepšuje život dětem i dospělým s poruchami soustředění, autismu a dalšími nemocemi. Zatěžování částí těla působí totiž terapeuticky, navozuje to pocit bezpečí a objetí. Pomáhá k uvolnění, zklidnění i zlepšení koncentrace.

Zátěžová přikrývka není žádný výmysl, stojí za ní americká vědkyně Dr. Temple Grandine, která svým životem a dílem inspirovala spisovatele i filmaře, kteří o ní napsali knihy a natočili celovečerní biografický film. Sama od dětství trpí autismem, ale všechny životní překážky dokázala překonat a stala se z ní vědkyně, spisovatelka, ochránkyně zvířat a průkopnice vzdělání autistů. Zkoumala, jak léčit své vlastní stavy úzkosti a objevila blahodárné účinky tlaku pro zklidnění přestimulovaného a vyčerpaného nervového systému. Dr. Grandin stvořila pro svoji soukromou potřebu přístroj vyvíjející tlak na tělo, který vědci a lékaři adaptovali a na jeho základě potom vznikly zátěžové (někdy se uvádí i zatížené) přikrývky.

Tlak uklidní mysl

Principiální myšlenka je, že intenzivní tlak na tělo po delší dobu může uklidnit mysl. Výzkumem se zjistilo, že stimulací v důsledku intenzivního tlaku se uvolňuje serotonin, látka v mozku, která reguluje náladu, spánek a senzorické vnímání.

Zátěžové přikrývky napodobují stimulaci způsobenou intenzivním tlakem, a mají proto zklidňující a utišující efekt.

Jsou relativně efektivním nástrojem při zklidnění dětí, obzvláště pak dětí trpících neklidem a v extrémních případech i sebe-zranitelnými pohyby.

Jsou i velmi účinné pro dospělé, významně pomáhají při úzkostech, demenci, traumatech a nespavosti. Mají blahodárné účinky při léčbě chronických bolestí, fybromyalgie a celé škály nervových onemocnění.

Jak to funguje

Přikrývka váží od 3,5 kg po 11 kg, (každá váha je určena pro uživatele jiného věku) a funguje tak, že vytváří stálý jemný tlak, který stimuluje tělo k uvolňování hormonu melatoninu a serotoninu. Serotonin je hormon, který pomáhá k emoční vyrovnanosti a pohodě. Správné používání přikrývky pak vede ke zklidnění, relaxaci i lepšímu soustředění a udržení pozornosti.

Přikrývky obsahují polypropylenové kuličky, které zajišťují přiměřenou zátěž na tělo. Vytváří rovnoměrný tlak pomocí prošití přikrývky a tedy i rovnoměrného rozmístění zátěžového materiálu.

Speciální zátěžové přikrývky používají lidé nejen doma, ale i ve specializovaných zařízeních a nemocnicích. Nejčastěji přikrývky pomáhají při léčbě onemocnění autismu, ADHD, hyperaktivity, pocitů úzkosti, syndromu CAN (syndrom týraného, zneužívaného a zanedbaného dítěte). Dále je to fetální alkoholový syndrom, posttraumatická stresová porucha, nespavost, všeobecné projevy rozrušenosti, nepokoje a nestability. Využívají ji ale také lidé, kteří pracují pod velkým tlakem.

Důležitá je hmotnost uživatele

Přikrývky jsou rozděleny podle váhy. Čím je uživatel lehčí, tím lehčí potřebuje i přikrývku. Je vhodná pro uživatele s váhou nad 9 kg. Váha přikrývky by měla být mezi 15 až 20 procenty tělesné váhy uživatele.

Cílem zátěžové přikrývky je obepnout celé tělo. Tak jako objetí mezi dvěma lidmi netrvá hodiny i zátěžová přikrývka se má používat vždy jen chvíli - jedná se o minuty. Během této doby reaguje mozek na změny stavu, pokud by přikrývka takto působila dlouhodobě, mozek by si na ni zvykl a vytratil by se její účinek.

Někomu dělá dobře, když se přikrývkou zakryje od hlavy po paty, jiný ji snese jen v oblasti nohou. Je to ale individuální a vždy je nutné se přizpůsobit pacientovi. O tom, že s nespavostí vám pomůže i speciální dechové cvičení, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu