Skřípání zubů může u dětí signalizovat vážný problém. Nepřehlížejte ho

Děti 08. února 2021 | 08:18 — Klára Sanders
Skřípání zubů u malých dětí je celkem běžné. Často skřípají zuby kojenci nebo děti, kterým se prořezávají zoubky. Pokud ale zuby skřípe starší dítě, je třeba tomu věnovat pozornost.
Další 3 fotografie v galerii
Děti většinou skřípají zuby ve spánku, ale někdy i během dne / Cottonbro/Pexels

Děti většinou skřípají zuby ve spánku, ale někdy i během dne. Většinou skřípání zubů postupně vymizí, nicméně zhruba u jedné třetiny dětí bohužel přetrvává až do dospělosti. Kromě nepříjemných zvukových projevů může skřípání zubů značit i velmi vážné zdravotní problémy.

Bruxismus 

Skřípání zubů neboli bruxismus se vyskytuje jak u dětí, tak u dospělých. Nejčastěji jej zaznamenáte u dítěte v noci, a to zejména když je nemocné, má horečku, nebo ho něco bolí. V tomto případě nemusíte mít strach, většinou bez jakýchkoliv následků vymizí společně s příčinou. Horší je, když je skřípání zubů časté, a to i v případě, že je dítě zdravé, jelikož jej může mít na svědomí stresové vypětí a psychická nepohoda.

Vliv na zuby

Zatínání zubů je velmi nezdravým a zuby poškozujícím způsobem zvládání stresových situací, kterým ovšem trpí velká část populace. Ve dne jej lze na dítě upozornit a vysvětlit mu, aby takto se svými zuby nezacházelo. Mnohem horší však je, když skřípe zuby v noci, kdy o tom ani neví. Výsledkem jsou obroušené a citlivé zuby, neustálá únava, bolesti hlavy, krku a čelistí. 

Někdy pomůže zubař, jindy psycholog

Skřípe-li vaše dítě zuby dlouhodobě, je nutné neléčit pouze důsledek, ale především odhalit příčinu. Někdy stačí provádět speciální cviky žvýkacích svalů, které vám poradí váš zubař, ale mnohdy je příčinou právě nepřiměřené stresové zatížení dítěte, potlačovaná zlost nebo dlouho nevyslovené problémy.

Proto s dítětem o jeho trápeních mluvte, nevyčítejte mu jeho prohry, neklaďte na něj vysoké nároky a buďte mu vždy oporou. I časté hádky v rodině dítě vnímá a vypořádává se s nimi po svém.

Záleží na kvalitě spánku

Vliv na skřípání zubů, především u dětí, má ale i kvalita spánku. Dbejte proto vždy na to, v jakém rozpoložení ukládáte své dítě do postele. Mělo by spát pravidelně ve stejnou dobu a dvě hodiny před usnutím by už nemělo lítat po bytě a dělat vylomeniny. Udržujte ho v klidu, čtěte si, povídejte si o tom, co jste ten den zažili, vykoupejte ho, vyčistěte zuby, přečtěte pohádku a uložte ho ke spánku. Psali jsme také: Dětské nemoci, které jsou vysoce nakažlivé. Rozpoznejte příznaky páté a šesté nemoci

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu