Využijte sílu přírody. Lék na většinu problémů roste na jaře u každého domu

Zdraví 02. března 2021 | 11:34 — Marcela Plachá
Někdy vůbec není nutné utrácet peníze za drahé výživové doplňky. Často stačí jen nasbírat plevel u domu.
Další 3 fotografie v galerii
Louky nabízejí netušená bohatství / Pixabay

Nedoceněná léčivka užitečná pro každého - to je pampeliška. Využít se z ní dá každý kousek. Čerstvé listy pampelišky jsou na jaře zásobárnou vitaminů, minerálů a stopových prvků. Z květů se vaří chutný a zdravý sirup a léčivý je i kořen, který můžete vykopat na podzim a využít pro detoxikaci jater a regeneraci trávení. Kořen pampelišky ocení diabetici pro jeho schopnost snižovat hladinu glukózy v krvi. Pomáhá také při léčbě všech nemocí kloubů, ledvin i žaludku. 

Hlavní oblast využití pampelišky:

  • chronický zánět jater (hepatitida)
  • cukrovka (diabetes)
  • únava a vyčerpání
  • svědění kůže
  • atopický ekzém
  • akné, uhrovitost
  • žaludeční vředy
  • nechutenství
  • zácpa
  • žlučníkové kameny
  • dna
  • revma, artritida
  • nemoci ledvin a močového měchýře
  • podpora tvorby semene u mužů
  • hnisavé záněty v krku, angína

Detox jater i celého těla 

Hořká chuť pampelišky obecně snižuje horko i vlhko, zejména pak v oblastech, na které mají vliv játra, slezina-slinivka, plíce a srdce. Pampeliška, stejně jako ostatní hořké látky, navíc směruje energii dovnitř a do dolní části těla. Hodí se tak svými účinky pro každého. Pouze kojící ženy by se měly pampeliškám vyhýbat, protože při jejich nadměrné konzumaci by pak měly hořké mléko.

Na jaře i jindy 

Na jaře sbíráme čerstvé mladé listy, v létě květy a po odkvětu kořen. Je také možné sbírat celou pampelišku, tedy vykopat i s kořenem v době květu, neumývat, komplet celou pověsit do mírného průvanu, usušit, za týden dosušit v troubě - takto je úžasná i pro vyživení celého těla.

Čerstvé pampeliškové listy se používají syrové do salátů či k jídlu. Květy se zalívají teplou (ne vroucí) vodou a nápoj popíjíme hlavně v horkých dnech. Kořen se suší a pak je třeba ho uvařit. Pampeliška je skvělá celoročně, na jaře podpoří detoxikaci i hubnutí. Jak dále na jaře podpořit svou figuru jsme psali zde.

Komentáře
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Barbora Šporclová Kodetová rozechvěla hlasivky. Všichni jen zírali

Zasaďte si nyní královnu zahrady a bude vás obšťastňovat...

Když se z hobby stane životní styl

Okrasa zahrady i materiál budoucnosti. Vypěstujte si bambus

Drobné škrábance na skle u auta zvládnete zahladit i sami....

Kočičí trávicí ústrojí je velmi citlivé. Zánětu...

Nezapomeňte připravit kolo na jarní sezonu. Obejdete se i bez...

Zavřít reklamu