Sluníčka se zatím moc nedočkáme. Doplňte důležitý vitamin D jinak

Zdraví 21. března 2021 | 11:40 — Klára Sanders
Vitamin D je nezbytný pro kosti, imunitu, metabolismus minerálů a dělení buněk. Jeho nedostatek trápí velkou část lidské populace a navíc může způsobit i závažnější onemocnění.
Další 3 fotografie v galerii
Vitamin D je nezbytný pro správné vstřebávání minerálů a metabolismus / Pixabay

Hlavním zdrojem vitaminu D je sluneční záření. Zatím ještě sluníčko nemá takovou sílu, proto je důležité doplnit vitamin D jinou cestou. Jeho nedostatek má kromě jiného na svědomí například řídnutí kostí, které může vyústit v osteoporózu. U dětí zase hrozí kvůli nedostatku „déčka“, vápníku a fosfátů velké problémy ve vývoji jejich pohybového ústrojí. Problémů ale jeho nedostatek vyvolává podstatně více.

Vitamin D

Vitamin D je jediný vitamin, který si naše tělo syntetizuje prostřednictvím slunečního UV záření. V současné době však není výjimkou jeho nedostatek ani na jaře a v létě.

Lidé totiž daleko více pracují v uzavřených místnostech, kam se sluneční světlo nedostane. Tráví stále více času zavření doma a když už jdou ven, nezapomenou se předem důkladně namazat opalovacím krémem s vysokým UV faktorem, aby tak předcházeli obávané rakovině kůže. Ani na jaře a v létě tak nevystavují svoji pokožku slunečním paprskům bez ochrany a nevědomky tak brání tvorbě vitaminu D v jejich organismu. Jak přitom vědci zjistili, vitamin D je v podstatě jakýmsi aktivátorem imunitního systému v našem těle. 

Nedostatek může způsobit různá onemocnění

Nedostatek vitaminu D je základní příčinou mnoha dalších vážných nemocí jako rakovina, cukrovka, osteoporóza a srdeční choroby.

Dle nového výzkumu se stává stále jasnější, že nedostatek vitaminu D může být společným jmenovatelem pro většinu ničivých moderních degenerativních nemocí. Pacienti se selháním ledvin téměř všeobecně mají nedostatek vitaminu D a rovněž tak pacienti s cukrovkou. Lidé trpící rakovinou a lidé s roztroušenou sklerózou a osteoporózou mají vždy těžký nedostatek vitaminu D.

Vitamin D je nezbytný pro správné vstřebávání minerálů a metabolismus. Jeho nedostatečná hladina je spojována i se zubními kazy, vysokým krevním tlakem a dalšími nemocemi. 

Doplňte "déčko" jinak

Získání vitaminu D není nijak složité. Naše tělo si jej vytváří přirozenou cestou pouze pobytem na slunci. Pro normální typ pleti stačí pobyt asi 10 až 15 minut na slunci denně bez opalovacích přípravků. Tato doba není pro náš organismus nebezpečná z hlediska například rakoviny kůže nebo případného spálení nechráněné pokožky. Zároveň by měla být dostatečná pro přirozenou tvorbu vitaminu D.

Druhým nejlepším zdrojem vitaminu D je po slunečním záření strava. Obzvláště v zimních měsících, kdy se v našich zeměpisných podmínkách nemůžeme vystavovat slunečním paprskům, by se v našem jídelníčku měly objevit tyto potraviny:

  • olej z tresčích jater, nejlépe fermentovaný
  • sádlo
  • slanina
  • losos z volného odchytu
  • ústřice
  • sardinky
  • kaviár a rybí jikry
  • vaječné žloutky od slepic chovaných ve volném výběhu
  • krevety

Psali jsme také: Snažte se předcházet osteoporóze. Nemoci, která postihuje čím dál více lidí

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu