Nedoceněné přírodní antibiotikum, které zdobí mnoho zahrad i balkonů

Zdraví 23. dubna 2021 | 10:54 — Klára Sanders
V přírodě se skrývá mnoho pokladů. Například spousta léčivých rostlin, o kterých již víme i o kterých nevíme. Jednou takovou méně známou rostlinou je lichořeřišnice větší. Krásná květina, která v sobě skrývá úžasné léčivé účinky.
Další 3 fotografie v galerii
Lichořeřišnici užívali na různé infekce už staří Inkové / Pixabay

Lichořeřišnice větší je květina, která zdobí mnoho zahrad, skalek i balkonů. Už méně lidí ale ví, že jde zároveň o silné přírodní antibiotikum. Původně tato rostlina s pestrobarevnými květy pochází z Jižní Ameriky. Jestliže vám na zahradě roste, měli byste vědět, že její léčivé účinky jsou skutečně nezanedbatelné. V některých případech si troufne i na zákeřného a obávaného zlatého stafylokoka, kterého je jinak v dnešní době nutné přeléčit i několika druhy antibiotik, než léčba zabere.

Lichořeřišnice a její vliv na zdraví

Lichořeřišnice má antibiotické, antivirové, antibakteriální a protiplísňové účinky. Pomáhá při chronických zánětech plic, a protože působí na stafylokoky, streptokoky, Proteus, E.coli a další druhy bakterií v močových cestách, přispívá i k léčbě zánětů močového měchýře. Bylina však působí i například proti salmonele. Dokáže si poradit také s plísní na nehtech a oceníte ji rovněž během chřipky, nachlazení, bolestech v krku i při zánětech dýchací soustavy. Že má lichořeřišnice silné antibiotické účinky, dokazuje i fakt, že efektivně působí na všech 46 kmenů stafylokokových bakterií, které způsobují mnohá zanětlivá onemocnění.

Posiluje imunitní systém, snižuje horečku a zmírňuje kašel. Zároveň podporuje prokrvení. Osvědčila se i při léčbě zánětu prostaty. Účinkuje rovněž proti žaludečním vředům a zánětům vaječníků. Výtažky z lichořeřišnice zvyšují naši obranyschopnost (imunitu), zlepšují činnost centrální nervové soustavy a celkově posilují organismus. Tato bylina také podporuje růst vlasů, brání jejich vypadávání a funguje i proti lupům.

Účinné látky

Lichořeřišnice má v lidovém léčitelství pevné místo. Obsahuje totiž látky, které jsou velmi účinnné v boji s bakteriemi i viry. Díky obsahu vitaminu C dokáže skvěle posílit imunitní systém. V lichořeřišnici také najdete glukosinoláty, které jsou pro mnohé živé organismy jedovaté a rostlině slouží jako ochrana před sežráním. Pro lidi však jedovaté nejsou a našemu tělu pomáhají v boji s infekcemi. Antioxidační schopnost mají zase karotenoidy. Dalšími účinnými látkami jsou fenoly, flavonoidy a anthocyanidiny.

Užívání rostliny

Léčivé účinky má květ, nať, listy i semena. Pokud si rostlinu budete chtít nasbírat do zásoby, vydejte se na sběr od června do září (včetně). Bylinu sušte na přímém slunci nebo při umělé teplotě do 40 °C. Při pomalém sušení hrozí zplesnivění. Nať a listy lichořeřišnice lze také použít čerstvé.

Lichořeřišnici je dobré užívat 2x denně - ráno po snídani a odpoledne. Uvolněné látky v našem těle působí přibližně po 2 až 3 hodinách. Optimální dávka je 0,5 gramu na 300 ml libovolné tekutiny a denní dávka by neměla překračovat 1 gram. Neužívejte nalačno.

Léčebná kúra by neměla překročit 6 týdnů, protože obsažené hořčičné oleje mohou podráždit kůži nebo žaludeční sliznici.

Čerstvá do salátů, sušená do čaje

Pokud se nať nebo listy lichořeřišnice rozhodnete konzumovat v čerstvém stavu, přidejte si bylinu třeba do salátu. Má výraznou štiplavou chuť podobnou ředkvičkám. Výborná je také ve vaječné nebo sýrové pomazánce.

Semena mají pálivou chuť a můžete je pojídat čerstvá přímo z rostliny. Nebo je přidejte do salátů nebo pomazánek, chutná jsou i na chlebu s máslem. A pokud máte rádi kapary, zkuste si mladá a ještě nedozrálá semena lichořeřišnice naložit do octa, mají podobnou chuť.

Ze sušené, ale i čerstvé lichořeřišnice si můžete připravit léčivý čaj. Vrchovatou lžičku sušených květů nebo 2 lžičky čerstvých listů zalijte šálkem horké vody, nechejte asi 10 minut louhovat a přeceďte. Čaj popíjejte 3x denně.

Nežádoucí účinky

Nežádoucích účinků se bát nemusíte. Jen velmi výjimečně může dojít k mírným žaludečním obtížím z důvodu citlivosti na obsažené silice. Lichořeřišnici mohou bez obav užívat i těhotné a kojící ženy, opatrné by měly být pouze v případě výrobků obsahujících alkohol. Jestliže trpíte žaludečními vředy nebo ledvinovým onemocněním, poraďte se před užíváním se svým ošetřujícím lékařem. Psali jsme také: Sluníčka se zatím moc nedočkáme. Doplňte důležitý vitamin D jinak

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu