Hořčice je skvělá pro trávení i hubnutí. Vyrobte si svou vlastní domácí, nebudete litovat

Zdraví 17. května 2021 | 16:32 — Marcela Plachá
Hořčice výrazně zlepšuje chuť jídla, kromě toho však přináší mnoho zdraví prospěšných účinků. Dokonce se dává nemocným dětem do ponožek, aby jim snížila horečku.
Další 3 fotografie v galerii
Hořčice má mnoho léčivých schopností / Depositphotos

Hořčice se používá k dochucování omáček, majonéz a salátových zálivek. Přidávat by se měla až na konci tepelné úpravy. Chuť hořčice znali již staří Egypťané a Římané. Vyrábí se z mletých hořčičných semen smíchaných s vodou, octem, olejem a dalšími složkami.

Semena plná živin

Základem všech druhů hořčice je hořčičné semeno, ocet a sůl. Hořčičná semena jsou bílá (Sinapis alba), černá (Brassica nigra) a hnědá (Brassica juncea). Všechna jsou plná vitaminu B, proto dobře působí na nervový systém. Obsahují také vitaminy A, C, E a K, vápník, železo, měď, selen, zinek a niacin, který snižuje hladinu cholesterolu. Pomletá ​​semena slouží jako projímadlo a používají se i na zmírnění bolesti při revmatismu a artritidě.

Hlavní prospěšné vlastnosti hořčice:

  • Působí proti bolesti.
  • Je antibakteriální i protizánětlivá.
  • Zahřívá a podporuje trávení.
  • Působí jako diuretikum a projímadlo.

Používá se pro zmírnění potíží při:

  • revmatismu a artritidě
  • problémech s játry, žlučníkem i močovým měchýřem
  • upravuje trávení i nadýmání

Podle průzkumů těkavé látky přítomné v hořčičném koření zvyšují slinění, aktivují chuť k jídlu, zlepšují metabolické procesy a zesilují štěpení tuků a trávení bílkovin.

„Hořčice je vhodnou prevencí zácpy a kardiovaskulárních chorob. Zlepšuje krevní oběh, zpomaluje změny související s věkem a neutralizuje škodlivé účinky volných radikálů. Snižuje hladinu cholesterolu, urychluje léčbu kožních infekcí, zlepšuje stav vlasů, zvyšuje mozkovou cirkulaci, posiluje hlasivky,“ vyjmenoval dietolog Viktor Tuteljan s tím, že pro muže je hořčice vhodná i jako prevence rakoviny prostaty.

V těhotenství a při kojení

Hořčice je užitečná během těhotenství kvůli přítomnosti velkého množství kyseliny listové, což má příznivý účinek na nitroděložní vývoj dítěte. Naopak je zakázána při kojení a nedoporučuje se, dokud dítě nedosáhne 10 měsíců. Pikantní hořčici by měly děti ochutnat nejdříve ve 3 letech. Nedoporučuje se také při jakémkoli žaludečním onemocnění, při kterém by ze stravy mělo být vyloučeno veškeré pikantní koření.

Léčba nachlazení

Hořčici využijete při prvních známkách počínajícího nachlazení, ucpání nosu, slabosti, bolesti v krku. V takové situaci se používá jednoduchý léčebný recept:

Umyjte si nohy a otřete měkkým ručníkem, aby byla pokožka úplně suchá. Hořčičný prášek rovnoměrně umístěte do bavlněných ponožek (cca 2 lžíce). Ponožky si oblékněte, na ně natáhněte ještě druhé teplé ponožky a ponechte několik hodin, ideálně přes noc.

„Koupel s hořčicí pomáhá při bronchitidě, pneumonii, akutních onemocněních dýchacích cest. Aktivuje pot, zlepšuje průtok krve, zintenzivňuje metabolické procesy,“ uvádí Viktor Tuteljan.

Jak používat při hubnutí

Hořčice je úspěšná i při hubnutí a odstraňování celulitidy. Častěji se praktikuje vnější použití, kdy se používají hořčičné zábaly. Smíchá se suchý hořčičný prášek se špetkou soli a trochou jemného cukru. Vše se rozpustí ve vlažné vodě, přidá se lžička stolního octa a nechá se 2 hodiny uležet v temnu. Poté se hmota natře na místa s celulitidou, obalí potravinářskou fólií a teplou přikrývkou a nechá se půl hodiny působit.
„Procedura zvyšuje krevní oběh, zintenzivňuje metabolické procesy a vyhlazuje pokožku. K dosažení výrazného účinku je zapotřebí minimálně 10 procedur,“ upozorňuje Tuteljan.

Jak si vyrobit domácí hořčici

Zkuste si vyrobit svou vlastní hořčici. Oblíbený je klasický, jemně pikantní recept: Ohřejte ¾ hrnku vody, do které přidejte 8 lžic hořčičného prášku a za stálého míchání postupně přidávejte půl lžičky soli a 2 lžíce cukru krystal. Hmotu nechejte 15 hodin uležet. Poté přilijte 40 ml rostlinného oleje a 80 ml octa. Opět nechejte několik hodin (lépe jeden den) uležet v temnu při pokojové teplotě. Vložte do sklenice a uzavřete. Pokud rádi experimentujete, zkuste přidat trochu medu nebo mletého křenu. O účincích křenu jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu