Barvy hrají v našich životech velmi důležitou roli. Barva spodního prádla je důležitá zejména pro zdraví

Móda 22. května 2021 | 10:19 — Marcela Plachá
Barvy hrají v našich životech velmi důležitou roli. Umí vyvolávat emoce, uklidňovat a léčit. Mohou ale být i nebezpečné. Zejména u kalhotek jsou stejně důležité jako kvalitní materiál.
Další 3 fotografie v galerii
Nekvalitní prádlo může způsobit zdravotní potíže / Depositphotos

Při výrobě textilu se používají stovky chemikálií. Mnohé mají neblahý vliv na pokožku. A ta je nejcitlivější v dámských intimních partiích, kde je textil v přímém kontaktu s ženstvím a škodliviny tudy snadno proniknou do těla. „Zejména barviva a různé úpravy textilií, například ty, co snižují hořlavost, mohou být zdrojem nebezpečných látek, jako je formaldehyd, těžké kovy, aromatické aminy, RMC látky a podobně,“ upozorňuje odborník na inovativní textilie Pavel Škarupa.

Pozor na barviva a vzory

Problémem jsou zejména azobarviva, ale i speciální závěrečné úpravy textilií. „Přibližně 10 procent z 2400 látek, které se používají v textilním průmyslu, představuje potenciální riziko z hlediska lidského zdraví. Jsou to například některá azobarviva, která mohou být potenciálními karcinogeny a přispívat k alergické reakci,“ uvádí RNDr. Petr Kotal DrSc., inovátor v oblasti technologií.

Některá z azobarviv mají silný alergizující potenciál, což může vést k nepříjemným kožním problémům. Nejčastěji způsobuje alergickou reakci černé prádlo. To je paradoxně mezi ženami nejoblíbenější. Podle průzkumu ho preferuje více než 50 % žen.
Nejrizikovější je údajně prádlo z tržnic či různých pochybných obchůdků s levným zbožím. Proto je u levnějších výrobků, za kterými nestojí renomovaný výrobce, lepší vybírat světlé prádlo s minimem barviv a bez potisků.

Vsaďte na přirozenost

Ukazuje se, že nejoptimálnější vliv na lidský organismus při přímém styku s tělem má tkanina bílé barvy. Vychází se z pokusů z „léčby barvami“ – colorterapie. Každá barva má prokazatelně svou vlastní vlnovou délku a každý lidský orgán také. Je zřejmé, že červená barva zahřívá, modrá ochlazuje. Bílá tkanina je blahodárná ve své neutralitě. Proto se doporučuje pro spodní a noční prádlo.

Podle colorterapie černý textil potlačuje endokrinní systém a není vhodný pro stálé nošení. Hodí se pro osoby, které chtějí být chráněny před okolím, potřebují se uzavřít, skrýt, cítí se slabí či nemocní. Velmi vhodné jsou pro spodní a noční prádlo neutrální odstíny bavlny či lnu.

V dnešní době ale návrháři velmi rádi experimentují, a proto se rodí druhy spodního prádla z různých netradičních materiálů, jako jsou i poživatelné materiály nebo materiály, které ve tmě svítí. Jak na nás působí barvy jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu