Čaje pro nejmenší děti: Na ochlazení, na bolavé bříško i uklidňující připravíte jednoduše z bylinek

Děti 21. července 2021 | 09:55 — Marcela Plachá
Malé děti bývají často nemocné, protože se jim teprve vytváří imunita a harmonizuje organismus. Lepší než chemické léky jsou pro jejich zdravý vývoj byliny. Vyzkoušejte osvědčené bylinné čaje.
Další 3 fotografie v galerii
Červený jetel je skvělý pro ženy i pro malé neposedy / Depositphotos

V moderní době trpí děti nejen běžnou rýmou či nachlazením, ale také nervozitou a vnitřním neklidem, což přebírají hlavně od své matky. Právě proto, že děti nejčastěji odrážejí psychický stav své matky, je nutné při jejich léčbě léčit i rodiče. Zjednodušeně řečeno – pokud chcete mít šťastné děti, musíte být i vy šťastní. Děti ale pochopitelně mají i své vlastní zdravotní potíže, ty se však obvykle týkají posilování jejich imunity. Tu můžeme podpořit léčivými čaji.

Uklidňující čaj pro nejmenší

Řeší noční neklid, děsivé sny, křik, kašel, sníženou chuť k jídlu, zahlenění:
1 g kořene lékořice a 0,5 g sušeného zázvoru uvařte 10 minut ve ¼ litru vody. Sceďte a dejte dítěti, až bude vlažný. Pokud je příliš pálivý, trochu ho nařeďte. Čaj je vhodné podávat dítěti po dobu jednoho týdne.

Jemný karotkový čaj

Účinný proti bolení bříška, průjmu a zvracení:
Nastrouhejte 200 g bio karotky, přelijte 300 ml vroucí vody a krátce povařte. Sceďte a dochuťte sladovým cukrem (maltóza) nebo sladovým sirupem (slad vydatně posiluje). Čaj používejte vždy krátkodobě.

Ochlazující bambusový nápoj

Tento asijský čaj pomůže dětem, které trpí horkostí, mají červené tváře, v noci pláčou, jsou neklidné a mají bolavý zadeček:
Povařte 10 bambusových lístků a 0,5 g lékořice 5 minut ve ¼ litru vody, sceďte a vlažný čaj dejte vypít dítěti večer.

Podzimní byliny

Řeší kašel, zahlenění, nemoci dýchacích cest:
Dle možností uvaříme čaj z některé z následujících bylin: jitrocel kopinatý, mateřídouška obecná, sléz maurský, divizna velkokvětá. Popíjet by se měl maximálně 10 dní.

Zvlhčující čaj

Byliny na vyhnání sucha, vhodné při škrábání v krku a chrapotu: 
Ke kloktání je vhodná šalvěj lékařská, která pozitivně působí i na hlasivky. Yzop lékařský je vhodný pro léčbu vlhkého kašle, zatímco ibišek zmírní a zvlhčí suchý dráždivý kašel.

Rýmový čaj

Výborný při zánětu nosní sliznice, který doprovází výtok, kýchání, svědění i snížená průchodnost v nose:
Inhalace z rostlinných extraktů uvolní nos a má blahodárné účinky na poškozenou sliznici. Pro inhalaci je ideální heřmánek pravý, tymián, máta, šalvěj nebo levandule.

Čaj při horečce 

Lípa obecná utlumuje horečku a podporuje močení. Nálev je ideální podávat odpoledne a večer. Lipový čaj podávejte s citronem a medem. Výborný je také šípkový čaj. Čerstvé šípky krátce povařte a nechejte přes noc v termosce luhovat.

Tipy pro klidný spánek 

Krátce povařte čerstvě natrhané (nebo usušené) listy meduňky a nechejte 15 minut vylouhovat. Pro lepší spánek se také používá levandulový polštářek nebo levandulový olej.

Tlumící čaj

Uklidní děti se sklonem k hyperaktivitě a ADHD potížím:
Uvařte květ jetele červeného, nechejte 15 minut louhovat. Kromě tlumení hyperaktivity je všeobecně dobrý na uklidnění nervů a čistí krev. Je vhodný v kteroukoliv denní dobu, ať už ráno, nebo večer.

Další tipy pro nejmenší děti

Nadýmání a poruchy trávení léčí fenykl, majoránka a tymián. "Na virózy a nachlazení všeobecně je vynikající třapatka nachová neboli echinacea. Je prokázáno, že její užívání zvyšuje odolnost proti infekcím, a jako jedna z mála je účinná i proti virům (chřipce). Do jídla přidávejte dobromysl neboli oregano, které je protizánětlivé, a také barevnou čerstvou lichořeřišnici. Kaše dochuťte skořicí, omáčky kurkumou (je protizánětlivá, podporuje imunitu, má pozitivní vliv například na játra a klouby, patří mezi výborné antioxidanty). Výborná bylinka na alergie a ekzém je brutnák. Do jídelníčku ho zařaďte ideálně čerstvý - má krásně modré květy, chutná po okurce," říká zkušená bylinkářka Jiřina Divílková z poradny Petrklíč. Další tipy pro nejmenši najdete zde.

Zdroj info: www.tradicni-terapie.cz, www.poradnapetrklic.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu