Sladký meloun si vychutnáte i v zimě. Zkuste jeden z triků pro jeho skladování

Zdraví 09. srpna 2021 | 09:12 — Anna Novotná
Sezona vodních melounů vrcholí. Nyní jsou v supermarketech za nejnižší možné ceny. Pokud milujete jejich nezaměnitelnou sladkou chuť a chtěli byste si ji vychutnat i za pár měsíců, můžete vyzkoušet některý ze způsobů jejich konzervace.
Další 4 fotografie v galerii
Vodní meloun je obvyklou pochoutkou horkých letních dnů / Depositphotos

Meloun je nejen chutný, ale i zdravý. Je častou součástí diet. Jenže je těžké meloun sehnat celoročně, případně mimo sezonu stojí hodně peněz. Přesto si jej můžete vychutnat klidně i v zimě.

Na kousky a do mrazáku

První z metod jeho konzervace je zmrazení. Stačí jej nakrájet na menší kousky, vložit do uzavíratelné krabičky a dát do mrazničky. Při rozmrazování jej nechejte jen povolit. Pokud byste čekali příliš dlouho, rozpadne se vám. To však není problém, pokud jej použijete na výrobu dezertů, zmrzliny nebo třeba smoothies. I kdybyste měli velký mrazák, nikdy do něj nedávejte meloun v celku, pravděpodobně by vám explodoval.

Pomocí mrazničky můžete meloun zakonzervovat i v podobě zmrzliny, a to tak, že dužinu rozmixujete, přisladíte dle chuti a zmrazíte ve formách na zmrzlinu nebo podobných. Kromě cukru můžete přidat i najemno nakrájenou mátu, bazalku nebo pomerančovou či citronovou šťávu.

Sádrová krusta

Zajímavou možností, jak uchovat meloun v původním stavu, je použití sádry. Pro tento proces je nutné mít meloun vcelku a vybrat méně zralý kus. Meloun obalte gázou a poté modelářskou sádrou tak, aby byl celý zakrytý. Uchovávejte jej na chladném místě, například ve sklepě. Až na něj dostanete chuť, oklepejte sádru a odstraňte gázu. Slupka bude měkčí než obvykle, ale dužina by měla mít původní strukturu. Můžete vyzkoušet i uchování melounu v písku, podobně jako se to dělá s mrkví.

Opilý meloun

Pouze pro dospělé je určena metoda konzervace pomocí alkoholu. Do celého omytého melounu injekční stříkačkou vpravte půl litru vodky, rumu nebo jiného alkoholu. Ten se postará o zakonzervování dužiny. Alkoholem nešetřete, při menším množství by totiž meloun shnil. Čtěte také: Vědci konečně zjistili, proč na koronavirus nepomáhají léky. Může za to velice vzácný enzym.

Pochoutka k masu

Dalšími způsoby uchování melounu jsou obligátní marmeláda nebo sirup. Pokud rádi experimentujete, můžete si připravit nakládaný meloun, který se bude hodit jako teplá či studená omáčka k masu. Budete potřebovat:

  • ½ menšího melounu
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 ml jablečného octa
  • 100 ml vody
  • citron nakrájený na plátky
  • malý kousek zázvoru
  • lžičku soli
  • ½ lžičky mletého chilli
  • ½ lžičky hořčičných semínek
  • tří kuličky nového koření

Všechny suroviny dejte do hrnce a vařte za občasného míchání půl hodiny na mírném plameni. Poté směs ihned přelijte do zavařovacích sklenic, dobře uzavřete a uchovejte v chladu a temnu. Takto připravená směs vám, podobně jako zavařeniny, vydrží rok i déle.

Zdroj: freshdirect.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu