Šmajdání není zlozvyk a nemělo by se odnaučovat. Je potřeba jej léčit

Děti 09. září 2021 | 08:26 — Kateřina Kofroňová
Může se jednat o banální záležitost, ale rovněž o závažný problém. Když dítě při chůzi vtáčí špičky, je dobré zpozornět a všímat si souvislostí. Pokud začne chodidla vtáčet výrazněji, ve všech botách nebo i bez nich, na nic nečekejte a sdělte to svému pediatrovi, který vás odešle na ortopedii.
Další 3 fotografie v galerii
Samo o sobě není šmajdání škodlivé, ale může vést k závažným problémům / Depositphotos

Šmajdání poznáte nejen podle chůze, kdy vaše dítě vtáčí kolena a špičky dovnitř, ale i podle stavu bot. Jedná se vlastně o vbočenou nohu, kterou poznáte i dle ošlapání podpadků botiček vašeho dítěte. Přičemž může být ošlapaná jen jedna bota nebo hned obě. Na každý pád to ale dítě nedělá záměrně a často ani vědomě.

Šmajdání není zlozvyk

V první řadě je důležité si uvědomit, že šmajdání není zlozvyk. Často je totiž považováno za zlozvyk něco, co má ve skutečnosti základ zdravotní. Takže netlačte dítko, ať dává špičky od sebe, nedávejte mu boty obráceně, ale začněte ke špatnému stylu chůze přistupovat jako ke zdravotní komplikaci. Ta může mít původ například v deformitě kyčlí nebo bradavičce na jedné noze, která způsobuje dítěti bolest při došlapu a tudíž vede k nesprávné chůzi.

Návštěva ortopeda

Jedině specialista v daném oboru dokáže provést sérii vyšetření, která pomohou odhalit problém vašeho dítěte, který jej vede ke šmajdání. Doporučí cvičení, udělá vašemu dítěti vložku do boty na míru a doporučí další postup. Ortoped je jediné správné řešení, jelikož problém se šmajdáním může v dospělosti vést k dalším a mnohem významnějším problémům, jako jsou bolesti kolenních či kyčelních kloubů, bederní páteře nebo silné migrény. Objednejte se tedy co nejrychleji, čekací lhůty bývají dlouhé a s nápravou je potřeba začít co nejdříve.

Kvalita obuvi je důležitá

O tom, zda za špatný styl chůze může genetika nebo špatná kvalita obuvi, se vedou diskuze, nicméně kvalitní a správně sedící obuv je důležitá tak jako tak. Nedoporučuje se kupovat nekvalitní levnou obuv od stánkařů, která jednak nemá hygienický atest, vyrábí se z nekvalitních a neprodyšných materiálů a tvarem, velikostí ani proporcemi není schopna vyhovět dětským potřebám. U dětských bot vždy platí, že je lepší si připlatit, než pak shánět ortopeda. V dětské obuvi vám dobře poradí, aby bota správně padla, a to nejen velikostně, ale i v souvislosti s celkovým tvarem nohy.

Vtočené špičky u miminek

Často můžete mít u kojenců pocit, že mají špičky chodidel stočené dovniř či naopak vytočené ven. Je to způsobené polohou plodu v děloze. A jelikož se dolní končetiny vyvíjejí později než horní, bude ještě chvilku trvat, než zaujmou správnou polohu. Do prvních narozenin dítěte ovšem tato zdánlivá vada ve většině případů vymizí. Vždy však platí, že kdykoliv se vám něco nezdá, konzultujte své obavy s pediatrem, který vás případně pošle na odborné vyšetření.

Když šmajdání nezmizí

Většina šmajdání v raném věku samovolně odezní, nebo se díky doporučenému cvičení dětským ortopedem napraví. Co ale dělat, když vaše dítko stále šmajdá, nebo jste prošvihli dobu, kdy se s tím dalo něco dělat? Pokud vaše dítě šmajdá i po desátém roce věku, nic není ztraceno. Návštěva ortopeda by však i tak měla být první věcí, kterou uděláte. Je ale možné, že k nápravě stavu bude již nutné operační řešení.

Zdroj: healthychildren.org, orthocarolina.com

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu