Klidně choďte bez podprsenky. Je to nejen krásné, ale pro prsa také výhodné

Krása 01. října 2021 | 10:10 — Mirka Malá
Všechny ženy znají to staré známé tvrzení, že prsům nedělá dobře, když žena nenosí podprsenky. V poslední době se ale stále více žen přiklání k tomu, že nemusí nutně nosit podprsenky stále. Například herečka Gillian Anderson přiznala, že podprsenku zahodila už dávno a nehodlá si ji už nikdy obléknout.
Další 3 fotografie v galerii
Neexistuje žádný zdravotní důvod, proč podprsenku nosit / Depositphotos

Samozřejmě je důležité si uvědomit, že mnoha ženám s větším poprsím nabízejí podprsenky tolik potřebnou oporu a snižují bolesti zad. Ale ty ostatní si klidně mohou dovolit podprsenky nosit jen v případě potřeby.

Opravdu podprsenky zabraňují poklesu prsou?

Pokud se podíváte na internet a informace o výhodách a nevýhodách podprsenky, najdete sérii opakovaných mýtů, které mají jen malý až žádný vědecký základ. Ten největší známe všechny. Jakmile nebudete nosit podprsenku, budete mít pokleslá prsa. A protože každá žena chce být krásná, tímto mýtem se raději řídí.

Klinická profesorka chirurgie na UCLA Susan M. Love vysvětluje, že neexistuje žádný lékařský důvod pro nošení podprsenky. "S výjimkou žen, které považují podprsenky za obzvláště pohodlné, je rozhodnutí nosit nebo nenosit podprsenku čistě estetické nebo emocionální. Pokud vás to nebaví a pracovní nebo sociální tlaky vás do toho nenutí, neobtěžujte se," říká Love.

A platí rovněž to, že nenošení podprsenek ženám nijak neubližuje a rovněž neexistuje žádný medicínský důvod pro jejich nošení.

Výhody nenošení podprsenky

Výhody jsou rovnou čtyři. Tvar prsou se může zlepšit a svaly zpevnit. Proti argumentu pokleslých prsou jsou zde důkazy, že při nošení podprsenky mohou časem ochabnout svaly a vazy, které podporují prsa, což může ve skutečnosti vést k jejich poklesnutí. V jedné studii vědci zjistili, že ženy, které nikdy nenosily podprsenky, pociťují menší bolesti zad a zjistily, že postupem času byla jejich prsa pevnější, kulatější a energičtější.

Nošení podprsenky nesprávné velikosti navíc může také způsobit problémy s dýcháním a s oběhem. Příliš těsná podprsenka, zejména podprsenka s kosticemi, může způsobit zúžení hrudního koše a zastavit tok krve do svalů v zadní a hrudní stěně. Pokud si nebudete každý den prát podprsenku, což mnohé ženy upřímně nedělají, snadno se vytvoří bakterie a špína. Pokud se ještě přidá pocení, může se na těle objevit akné a infekce. Špatně padnoucí podprsenka navíc může způsobovat bolesti ramen, zad a šíje a příliš těsný výstřih může tlačit do prsní tkáně a zhoršovat stav prsou, zvláště u žen s většími prsy. Všechny tyto argumenty samozřejmě žádnou ženu nenutí, aby od zítřka vyrazily bez podprsenky.

Na druhou stranu pokud ji budete nosit skutečně jen tehdy, kdy je to nevyhnutelně nutné, vaše prsa i celá horní část těla vám časem poděkují. Dále čtěte: Jak docílit delších a objemnějších vlasů během pěti minut.

Zdroj: Woman and Home.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu