S kuřecí kůží vám váš dermatolog neporadí. Zbavit se jí ale můžete

Zdraví 21. září 2021 | 12:04 — Kateřina Kofroňová
Keratóza pilaris trápí spoustu lidí všech věkových kategorií a dokonce se nevyhýbá ani dětem. Projevuje se malými hrubými pupínky, které mívají buď barvu pleti, nebo jsou lehce růžové až červené. Nejčastěji si jich všimnete na pažích či stehnech, ale objevit se mohou i v obličeji nebo na hýždích. Na kuřecí kůži neexistuje žádný lék, ovšem její příznaky lze celkem úspěšně zmírňovat.
Další 4 fotografie v galerii
Keratóza pilaris je estetickým problémem, který může způsobovat i deprese / Depositphotos

Jedná se o velmi časté neinfekční onemocnění kůže, které je bezbolestné a častěji se vyskytuje na suché pokožce. Někdy bývá mylně zaměňováno za jiné kožní onemocnění, mezi které patří například akné či mílie. Kvůli svému vzhledu bývají drobné pupínky označovány jako kuřecí kůže.

Na četnost jejich výskytu má vliv mnoho faktorů, mezi nimi i roční období a míra vlhkosti ve vzduchu. Ve vlhčím období, například v létě, se jejich počet snižuje, a naopak v období s nízkou vlhkostí, jako je třeba zima, se příznaky keratózy pilaris zhoršují.

Co způsobuje kuřecí kůži

Keratóza pilaris bývá způsobena nadměrnou produkcí keratinu a jeho nahromaděním ve vlasovém folikulu. V tu chvíli dochází k vytvoření zátky, která vlasový folikul ucpe. Výsledkem je tvorba drobných červených pupínků, v jejichž místě dochází k zesilování vrchních vrstev kůže a pupínky jsou stále hrubší.

Proč vzniká

Původ nemoci není příliš znám. Je ovšem pravděpodobné, že pokud onemocněním trpíte, trpí jím s největší pravděpodobností i někdo z vaší rodiny. Odhaduje se, že se jedná o poruchu dědičnou. Keratóza pilaris také může úzce souviset s atopickým ekzémem.

Může ovlivnit psychiku

Pokud se pupínky objeví na viditelném místě, mohou začít způsobovat nepříjemné pocity psychologického charakteru, a to zejména dívkám. Keratóza pilaris není nakažlivá, není bolestivá, ale zrovna tak není estetická. Problém, který začal pouze jako kosmetický, může vyústit až v deprese a jiné psychologické obtíže.

Čeho se vyvarovat

  • Pozor na příliš těsné kalhoty. Pokožka pod nimi je neustále narušována a přichází o přirozenou bariéru, díky které je za normálních okolností schopna bojovat s bakteriemi a záněty. Dochází rovněž k vysušování a ucpávání pórů.
  • Dejte si pozor, co na svou pokožku mažete a čím se myjete. Pokožka trpící kuřecí kůží je už tak velmi suchá, proto ji nevhodnými přípravky ještě více nevysušujte.
  • Nekoupejte se v horké vodě. Čím teplejší voda, tím víc dochází k smývání přirozeného kožního mazu a dalšímu vysušování pokožky.

Co naopak dělat

  • Místo agresivních sprchových gelů a mýdel si pořiďte zklidňující přípravky a regenerační oleje do koupele.
  • Dopřávejte si vlažnou nebo teplou sprchu, která udržuje pokožku dostatečně hydratovanou.
  • Nebojte se peelingu. Jemným obrušováním odstraníte odumřelé kožní buňky, které mohou za hrubý vzhled pokožky. Pomoci může i lufa.
  • Nezapomínejte na hydrataci a po koupeli či sprše pokožku celého těla promažte vhodným tělovým mlékem. Nejvhodnější na kuřecí kůži je používat hydratační tělové mléko s ureou.
  • Dopřejte si občas saunu nebo páru. Pomůže vám při změkčování pokožky a odstraňování odumřelých kožních buněk.

Zdroj: healthline.com, nhs.uk.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu