Kosmetika bez parabenů. Nejde jen o reklamní trik, je opravdu důležité ji používat

Krása 22. září 2021 | 15:34 — Mirka Malá
Přírodní kosmetika je stále oblíbenější, ale může se občas stát, že jde jen o reklamní trik, na který snadno naletíme. Jednou z nejdůležitějších složek, které by se v přírodní kosmetice neměly vyskytovat, je paraben.
Další 3 fotografie v galerii
Parabeny po absorbování zůstávají v těle / Depositphotos

Co to tedy znamená, když na nějakém kosmetickém produktu, například krému nebo toneru, uvidíte nápis, že neobsahuje parabeny?

Co jsou parabeny a proč jsou škodlivé

Slovo "parabeny“ označuje celou řadu konzervačních látek široce používaných v kosmetickém průmyslu, v pleťových vodách, šamponech a v odličovacích výrobcích. Existuje několik typů parabenů, jako je methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, isopropylparaben a isobutylparaben.

Bez parabenů by se kosmetické výrobky dost rychle kazily. Některé studie říkají, že bychom se neměli vyhýbat všem parabenům, ale měli bychom být opatrní ohledně určitých typů. Přesto jejich používání může mít pro vaši pokožku hrozné důsledky.

Vědci věří, že parabeny jsou absorbovány tělními tkáněmi a tekutinami a pak zůstávají uvnitř. Někteří vědci je detekovali v mateřském mléce, moči i semenné tekutině.
Existuje hypotéza, že parabeny a rakovina prsu spolu souvisí. Zvláště nebezpečné jsou deodoranty v podpaží se škodlivými přísadami.

Některé studie také uvádějí, že parabeny jsou xenoestrogeny. To znamená, že mohou napodobovat hormon estrogen ve vašem těle. Některé typy parabenů, jako butylparaben a propylparaben, mohou způsobit vysokou estrogenní aktivitu.
Parabeny mohou zvýšit poškození UV zářením, což v některých případech vede k rakovině kůže. A konkrétně ethylparaben může způsobit závažné alergické reakce.

Kosmetika bez parabenů

A proto dnes již mnoho kosmetických společností vyrábí kosmetické produkty bez parabenů, aby poskytovaly bezpečné a vysoce kvalitní produkty. V současné době je jich už opravdu hodně.

Bez parabenů existují pleťové make-upy, řasenky, oční stíny, dokonce i rtěnky, vlasové šampony a samozřejmě i kompletní pleťové produkty včetně očních krémů, sér, denních a nočních krémů atd.

Kosmetika bez parabenů tak už v dnešní době není ničím zvláštním, takže prakticky neexistují důvody pro její nepoužívání. Rozhodně si díky této kosmetice ochráníte vlastní zdraví. Dále čtěte: Jak docílit delších a objemnějších vlasů během pěti minut.

Zdroj: Alyaka Healthline.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu