Lák z okurek má celou řadu využití. Pomůže například proti nachlazení nebo zklidní rozbouřený žaludek

Zdraví 02. října 2021 | 16:59 — Anna Novotná
Nakládané okurky jsou jednou z nejoblíbenějších zeleninových příloh. Neobejdou se bez nich chlebíčky, jednohubky a řada hlavních jídel. Jakmile však vylovíte poslední okurčičku, nálev většinou vylijete. Přitom je to velká škoda. Obsahuje řadu pro tělo cenných látek a dá se využít i mnoha jinými způsoby.
Další 2 fotografie v galerii
Lák z okurek pomůže proti nachlazení i po sportu proti svalovým křečím / Depositphotos

Sladkokyselá tekutina pomáhá při nachlazení, dodává tělu potřebné elektrolyty po fyzickém výkonu nebo zmírňuje příznaky kocoviny. Mnohem zdravější je nálev z poctivých kvašáků, ale postačí vám i ten z běžných sterilovaných okurek. Podívejte se, čím vším vás dokáže okurkový nálev překvapit, takže příště ho už nebudete chtít vylít, ale vypít.

Co obsahuje okurkový nálev

Lák je skvělým pomocníkem pro hydrataci organismu. Obsahuje totiž kromě velkého množství vody také sodík, draslík a hořčík, tedy elektrolyty, které pomáhají doplnit minerály po fyzické aktivitě nebo delším pobytu na slunci. Nachází se v něm i vitaminy A, B, C a značné množství antioxidantů.

Nemoci z nachlazení

Bolest v krku, kašel, rýma. Běžné trable chladného počasí můžete zkusit eliminovat lákem z okurek. Stačí si vzít jednu až dvě lžíce láku třikrát denně a obtíže ustoupí o něco rychleji. Pokud vám nedělá dobře kyselé, můžete si samozřejmě lák naředit vodou, což platí i v dalších případech.

Zklidní rozbouřený žaludek

Každý lák má trochu odlišné složení, ale základ bývá stejný. Výhodou je, pokud obsahuje i med. Pokud ne, můžete jej do láku přidat sami. Takto upravený nálev má pozitivní vliv na žaludek. Při jeho podráždění, nebo když vás pálí žáha, by vám měl ulevit. Opět se doporučuje lák trochu naředit vodou. Příliš kyselý lák by vás mohl naopak ještě více podráždit. Okurky jsou doporučované také po konzumaci alkoholu, kdy se necítíte úplně fit. Kromě nich si dejte i trochu nálevu, který pomůže rychleji zklidnit rozbouřený žaludek.

Při sportu nebo zvýšeném pocení

Pro sportovce nebo fyzicky pracující jsou vhodné iontové nápoje, které doplňují nejen vypocenou vodu, ale i minerální látky. Podobnou službu vám může udělat i zředěný okurkový nálev. Deci až dvě po každém cvičení nebo směně pomůže třeba díky přítomnému hořčíku snížit riziko křečí na minimum. Čtěte také: Čtěte složení pracích prostředků a vynechte při praní chemické optické rozjasňovače.

Skvělý konzervant

Některé potraviny vám díky nálevu z okurek mohou vydržet déle než obvykle. Ve sklenici s lákem můžete uchovávat vejce uvařená natvrdo, oloupanou cibuli, česnek nebo mrkev, rajčata, fazolky a další druhy zeleniny, Nejenže vydrží déle čerstvé, ale také získají lahodnější chuť. Stačí sklenici zavřít a uchovávat v chladu.

Lák místo octu

Při chystání listového nebo zeleninového salátu můžete místo běžného octa použít lák z okurek, který dodá salátu pikantnější chuť. Hodí se i pro marinování masa nebo grilování ryb. Maso bude mít lepší chuť a větší křehkost. Po smíchání s jogurtem vám vznikne lahodná krémová zálivka na bramborový nebo vaječný salát. Jistě najdete i další kulinářské využití nálevu z okurek tam, kde jste dříve používali obyčejný ocet.

Zdroj: La Jolla Mom.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu