Kašel a rýma u dětí se mohou protáhnout, pokud je léčíte špatně. Jak je správně léčit a kdy jít k lékaři

Děti 06. října 2021 | 09:01 — Kateřina Kofroňová
Za poloprázdné školky na podzim mohou ve většině případů kašel a rýma. Dítěti vesměs nic není, ale kvůli neustálému smrkání a odkašlávání má přístup do školky zakázán. Pokud se ani vaše dítě nemůže zbavit příznaků respiračních onemocnění, je na čase zvážit, jestli se opravdu jedná jen o nachlazení a jestli víte, jak správně tato zdánlivě malicherná onemocnění léčit.
Další 1 fotografie v galerii
Rýmou a kašlem trpí na podzim většina předškolních dětí / Depositphotos

Kašel a rýma bývá zejména u dětí v předškolním věku nejběžnějším projevem nachlazení. Obzvlášť s koncem léta a začátkem podzimu, kdy děti přecházejí z domácího prostředí zpět do školkového či školního kolektivu, bývá obvyklé, že onemocní velmi záhy. Kašel a rýma se s nimi pak někdy táhnou prakticky celou zimu.

Nachlazené děti bývají unavené, podrážděné, ale někdy na nich nejsou známky nachlazení, až na neustálé smrkání a pokašlávání, vůbec znát. Tak jako tak by neměly navštěvovat kolektivní zařízení, aby nákazu nepřenesly na jiné děti. Aby se vaše děti mohly vrátit do školky či školy co nejdříve, musíte vědět, jak správně rýmu a kašel léčit. Mnoho rodičů to totiž nedělá správně.

Když dítě kašle

Kašel je jedním z nejčastějších důvodu návštěvy dětského lékaře v zimním období. Je důležitým reflexem, který udržuje dýchací cesty volné a způsobuje jej nejčastěji virové onemocnění. Často odezní sám společně s dalšími příznaky, ale je dobré vědět, kdy už je potřeba navštívit pediatra.

Jak dítěti pomoci

Nejprve je potřeba rozlišit, zda se jedná o suchý, nebo vlhký kašel. Suchý kašel většinou předchází vlhkému kašli a dítě vyčerpává neustálým kašláním, při kterém se stahují svaly břicha a hrudník, ale jelikož při něm nedochází k odkašlávání, dítěti neuleví. Často je doprovázen s bodavou bolestí na hrudi. V tomto případě je potřeba podávat dítěti tlumící léky, které dítěti uleví od bolesti a večer mu dovolí si odpočinout. Naopak vlhký kašel je již co se týče hlenu produktivní, dítě odkašlává a v tuto chvíli je potřeba kašel podporovat léky, které pomáhají hlen odstraňovat a vytlačovat ven. Dítěti pomůžete také častým větráním a zvlhčováním vzduchu.

Čas na konzultaci s pediatrem

Pokud kašel do deseti dnů až do dvou týdnů neodezní, je potřeba začít situaci řešit s dětským lékařem. Kontaktujte ho i v případě, že:

  • Má dítě horečku či zvýšenou teplotu.
  • Jedná se o dítě do tři měsíců (v tom případě řešte situaci už druhý den).
  • Dítě těžce dýchá, je slyšet sípání, pískání, chrčení či jiné netypické zvuky při dýchání.
  • Při kašlání se objevuje krev.
  • Máte podezření, že vdechlo cizí těleso.

Když má dítě rýmu

Druhým nejčastějším neduhem sychravého podzimního období je rýma. Jak se říká, neléčená rýma trva sedm dní, zatímco léčená trvá týden. Někdy to tak ale bohužel není a vaše dítě se nemůže rýmy zbavit ani po delší době. Byť se rýma jeví jen jako běžné a neškodné onemocnění, je dobré ji podchytit hned v počátku, aby se vám podařilo se s ní rychle vypořádat.

Jak dítěti pomoci

Chcete-li, aby se vaše dítě rychle uzdravilo, dopřejte mu dva nebo tři dny naprostého klidu na lůžku. Nechte malého pacienta v klidu, dopřejte mu velké množství teplých tekutin, především čaje, a nechte ho, ať si hraje, ale v posteli. Dětem uleví vlhké prostředí, dětské kapky či spreje do nosu či eukalyptový olej nakapaný na polštářek či kapesníček. Dětské kapky by se však neměly používat dlouhodobě, jelikož hrozí nebezpečí, že si na ně sliznice nosu zvykne a nebude pak schopna sama fungovat. Mnohem lepší je proto používat spreje s mořskou vodou, které se dají užívat i dlouhodobě a pomáhají s uvolňováním hlenu.

Čas na konzultaci s pediatrem

Rýmu každý bere jako banální onemocnění, které není třeba nijak řešit, jelikož odezní časem sama. Obvykle to tak opravdu bývá, ale někdy je potřeba, hlavně pokud se to týká vašich dětí, lékaře kontaktovat:

  • Pokud se jedná o dítě mladší tří měsíců.
  • Má-li dítě současně horečku.
  • Pokud má dítě současně problémy s dýcháním.
  • Modrají-li dítěti rty nebo lůžka nehtů.
  • Trvá-li rýma déle než dva týdny.
  • Pokud dítě bolí ouška.
  • Je-li dítě velmi unavené a odmítá jídlo.
  • Pokud se dítě zdá již vyléčené a jeho stav se opět zhorší.

Psali jsme také: Hlavní příznaky, podle kterých poznáte, zda má vaše dítě covid-19, nebo je jen nachlazené.

Zdroj: stanfordchildrens.org, mayoclinic.org.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...