Důvodů, proč okamžitě vyhodit kartáček na zuby, je mnoho. Jedním z nich je vaše zdraví

Zdraví 14. října 2021 | 13:06 — Kateřina Kofroňová
Víte, kdy je správný čas vyměnit kartáček váš i vašich dětí? Dost možná je to totiž mnohem častěji, než si myslíte. Roztřepený kartáček totiž není jediným důvodem pro jeho vyhození. Nezáleží pouze na aktuálním stavu kartáčku, ale na mnoha dalších okolnostech.
Další 3 fotografie v galerii
Zubní kartáček je rezervoárem různých bakterií / Shutterstock

Čištění zubů je velmi důležitou součástí hygienických návyků uvědomělého člověka. Způsob, jakým pečujeme o svůj chrup, ale i o celé své tělo, brzy okoukají naši potomci, a pokud jim dáme špatný příklad, ponesou si jeho následky po celý svůj dlouhý život. Proto pokud kartáček vyhazujete až ve chvílli, kdy v něm není ani štětina, změňte to.

O chrup svých dětí bychom se měli starat od prvního mléčného zoubku. Nejen kvůli tomu, aby se na prvním milimetru zubu našeho dítěte neudělal kaz, ale hlavně abychom mu ukázali, že dentální hygiena je nedílnou součástí každého dne a aby se jednou byly schopny starat o svůj chrup tak, jako my. Přitom bychom neměli opomenout nejen správnou techniku čištění zubů, ale ani péči o zubní kartáček a jeho výměnu.

Po jaké době kartáček vyhodit

Každý zubní lékař vám jistě doporučí, abyste svůj kartáček vyměňovali alespoň čtyřikrát do roka, tedy zhruba po třech měsících. Hlavním důvodem je to, že štětinky zubního kartáčku se čištěním opotřebovávají a roztřepují, což má za následek sníženou efektivitu čištění vašeho chrupu. Nový zubní kartáček je tudíž schopen odstranit mnohem více zubního plaku než ten opotřebovaný.

Stav kartáčku

Je však nutné sledovat stav zubního kartáčku, protože pokud neovládáte správnou techniku čištění zubů, je pravděpodobné, že se jeho štětiny znehodnotí mnohem dříve. Nedostatečná kvalita zubního kartáčku pak znamená zhoršenou kvalitu čištění. A to už pak jde ruku v ruce se špatným stavem chrupu. Pokud se váš kartáček opotřebí během prvního či druhého týdne, navštivte dentální hygienu a poraďte se o správné technice čištění zubů.

Probíhající onemocnění

Pokud se potýkáte s nějakým onemocněním, ať už je to chřipka nebo zánět v oblasti ústní dutiny, kartáček ihned vyhoďte, i když byl třeba úplně nový. Společně s ním vyhoďte i kartáčky celé rodiny, které s ním byly v těsném kontaktu v jednom kelímku. Ani důkladným vymýváním z něj totiž nedostanete průvodce nákazy a mohlo by dojít k opětovné infekci.

Jak o kartáček pečovat

Asi vás nepřekvapí, že zubní kartáček je rezervoárem různých bakterií, tudíž není ani zdaleka tak čistý, jak se vám může na první pohled jevit. Bodejť by také ne, slouží k tomu, aby dostal bakterie ze zubů, a kam jinam by se poděly než právě do kartáčku. Kartáček proto běžně ani neuzavírejte do krytu, který slouží jen pro převoz kartáčku na jiné místo. Poskytujete tak bakteriím ideální prostor pro množení.

Abyste udrželi kartáček co nejdéle čistý, vždy ho po čištění vypláchněte pod tekoucí horkou vodou a poté ho umístěte do svislé pozice tak, aby měl možnost vyschnout. Pokud chcete být ještě důkladnější, jednou za týden jej namočte na pět minut do bílého octa, který má schopnonst ničit některé bakterie. Dále čtěte: Domácí zubní pastu vyrobíte za pár minut. Je zdravá a chutná i dětem.

Zdroj: healthline.com, perfectteeth.com, studie.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...