Nenechávejte své děti chroupat ledové kostky. Není to bezpečné

Děti 29. října 2021 | 09:11 — Mirka Malá
Chroupání ledu je obvyklé u dětí, ale mnohdy s tímto zlozvykem lidé vyrostou a této podivné činnosti se věnují i v dospělosti. Někoho to uklidňuje, jiní to dělají třeba ve chvíli, kdy mají pocit hladu.
Některé děti si tento zlozvyk přenesou až do dospělosti / Shutterstock

Ať už jsou důvody jakékoliv, časem se z toho zkrátka stane zlozvyk, kterého je těžké se zbavit.

Proč je to nebezpečné

Bez ohledu na příčinu je to zvyk, kterého stojí za to se zbavit. Chroupání ledu škodí zdraví ústní dutiny, a pokud nebudete mít štěstí, může vás nebo vaše děti nakonec stát náročnou zubní péči.

Chroupání ledu totiž může vést k prasklinám ve sklovině, a to znamená také zvýšenou citlivost na teplá a studená jídla a nápoje. Pokud si navíc zlomíte zub kvůli chroupání ledu, časem se tam usadí bakterie, které způsobí zubní kaz.

Pokud již máte v zubech výplně, korunky nebo fazety, nebo pokud nosíte rovnátka,  žvýkání ledu vám nebo vašim dětem vše zničí. V závislosti na závažnosti problému může oprava vyžadovat i komplikovanější zákroky vašeho zubního lékaře.

Jak se tohoto zlozvyku zbavit

Existuje několik způsobů, jak to udělat. Tím nejjednodušším je, že si svoji kostku ledu zkrátka vychutnáte tak, že ji necháte rozpustit v ústech a nebudete ji kousat. To můžete snadno naučit i svoje děti. Zuby a dásně tak zůstanou nepoškozené.

Můžete také led něčím nahradit, pokud se bez tohoto zlozvyku nedokážete zcela obejít, nebo nedokážete přestat ze dne na den. Pro vás i pro vaše děti je takovou vhodnou náhradou například ledová tříšť.

Ideální je ovšem led úplně vynechat a místo toho chroupat něco mnohem zdravějšího, třeba čerstvou nakrájenou mrkev či jinou křupavou zeleninu. Tato jídla dokážou uspokojit touhu chroupat a zároveň stimulovat tok slin, které chrání vaše ústa. Vláknitý materiál může také pomoci udržet zuby čisté.

V některých případech může být chroupání ledu také důsledkem nedostatku železa, což je stav zvaný pagofagie. V takovém případě bude nutná změna stravy nebo doplněk stravy ve formě železa. 

Nezapomňte, že správná péče o zuby je velmi důležitá, zejména u dětí ve věku přibližně 12 let. Do té doby u nich probíhá výměna mléčných zubů. Pokud jsou tedy vaše děti v tomto nebo pozdějším období zaujaté chroupáním ledu, rozhodně byste se měli snažit je tento zlozvyk odnaučit. Dále čtěte: Kašel a rýma u dětí se mohou protáhnout, pokud je léčíte špatně. Jak je správně léčit a kdy jít k lékaři.

Zdroj: Science Alert.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu