Jak vybrat dětem podzimní boty, aby jim posloužily od teď až do jara. Můžete tak ušetřit tisíce

Děti 02. listopadu 2021 | 07:49 — Kateřina Kofroňová
Pokud jste se rozhodli kupovat dětem kvalitní obuv, musíte uznat, že to stojí nemalé peníze. Dětská noha roste zpočátku velmi rychle a obuv, kterou dítě nosilo minulou zimu, už letos nejspíš nepoužijete. Proto vyberte takové, které vaše dítě nazuje teď a zuje až s prvními jarními kytičkami, a plně je tak využije.
Další 2 fotografie v galerii
Na dětské obuvi by se nikdy nemělo šetřit / Pixabay

Nastává nejvyšší čas na výměnu letní obuvi za obuv podzimní. Teploty klesají každým dnem, zem je prochladlá a sucho už také dávno není. Jak vybrat kvalitní obuv, ve které vaše děti nebudou bolet nohy, nebude jim v nich zima a nepromoknou?

Podzim není zas tak dlouhý, aby dítě stihlo unosit obuv, kterou jste mu koupili. Když budete mít štěstí, na začátku jara se vám boty budou ještě hodit, ale pokud se nad tím důkladně zamyslíte, můžete vybrat takové boty, které dítě unosí hned ze začátku podzimu, ale využije je i v zimě a na jaře.

Zimní nejsou podzimní

Aby bylo jasno, nemluvíme teď o klasických zimních zateplených sněhulích, ve kterých by vašemu dítěti bylo teplo i v minus třiceti stupních Celsia. Pořídit dítěti na začátku listopadu zimní boty je velká chyba. Dítěti se v nich bude potit noha a chůze mu nebude příjemná. Lze ovšem pořídit kvalitní podzimní boty s pevnou a kvalitní podrážkou, která je přizpůsobena kluzkému povrchu, o který v těchto dnech nebývá nouze. Při mírné zimě mohou takové boty nosit děti až do jara. Vždy je ale lepší mít boty alespoň dvoje, a to jedny do chladu a mrazu a druhé do sněhu.

Základem je správná velikost

Obecně platí, že dětské boty by se měly kupovat s centimetrovým nadměrkem. U zimní a podzimní obuvi se připočítává nadměrek větší, klidně 1,5 centimetru. Možná se vám to zdá dost, ale podzimní či zimní boty bývají uvnitř zateplené a v kombinaci s teplejší ponožkou je najednou v botě méně místa. Navíc v zimě je potřeba alespoň půl centimetru, aby se noha mohla v botě volně hýbat a nepromrzla.

Nejlepší jsou boty, ze kterých můžete vyndat stélku, dítě na ni postavit a na vlastní oči zkontrolovat, zda je velikost adekvátní. Pokud to možné není, zasuňte dítěti chodidlo co nejvíc do špičky a zkontrolujte mezeru za patou. Měla by být alespoň na šířku vašeho palce. Klasické "zahýbej palečkem" se nedoporučuje, protože děti mívají tendence palec stahovat.

Zvolte vhodný materiál

Podzimní bota by měla být z kvalitního materiálu, který vydrží a jen tak nepromokne. Nejlepší je vybírat kožené kotníčkové boty, které jsou sice dražší než boty z některých obchodních řetězců nebo stánkařů, ale zase zajistí, že vaše dítě bude mít suchou nohu i při delším pobytu venku. Nejhorší, co se může stát, že dítě bude mít po pár metrech mokré ponožky.

Membrána je nutnost

Od mokrých nohou vám ale pomůže i kvalitní membrána, která nepustí dovnitř ani kapku vody. Obuv s goretexovou membránou vám zaručí, že vaše dítě bude mít nožku v teple a hlavně suchu. Jsou ale i další membrány, které nohu vašeho dítěte od mokra ochrání. Ovšem platí pravidlo, že čím levnější obuv, byť s membránou, o které jste ale nikdy neslyšeli, tím menší pravděpodobnost, že vlhkost opravdu udrží vně boty. Také jsme psali: Pět pochybení rodičů při nákupu dětských bot.

Zdroj: landsend.com, sophiasstyle.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu