Zcela obyčejná potravina, která zatočí s mnohým onemocněním a podpoří imunitu. Řeč je o červené řepě
Červená řepa, kořenová zelenina, která se díky svým pozitivním účinkům na zdraví řadí mezi superpotraviny. Její blahodárné účinky na zdraví byly objeveny už za dob Římanů, kteří ji využívali k léčbě mnoha onemocnění. Bohužel mezi lidmi není obliba červené řepy moc vysoká, což je nejspíš způsobeno její charakteristickou zemitou chutí nebo nesprávnou přípravou. Ani to by však nemělo odrazovat od její konzumace, neboť zařazení řepy do vašeho jídelníčku je pro organismus velkým benefitem.
Zásobárna živin v červené řepě
Červená řepa není označována za superpotravinu jen tak pro nic za nic. Je zdrojem velkého množství vitaminů, minerálů, antioxidantů a jiných sloučenin, zejména karotenoidů, luteinu, zeaxantinu, glycinu, betainu a vlákniny. Co se týká vitaminů, obsahuje velké množství vitaminů A, B1, B2, B3, B6, B9, C a K. Z minerálů poté vápník, draslík, hořčík, křemík, železo, selen a zinek. Je také zdrojem prospěšných flavonoidů - antokyanů. Jak vidíte, červená řepa je doslova zázrakem pro naše zdraví.
Prevence proti nachlazení během stresového období
Konzumací šťávy z červené řepy podporujete svůj imunitní systém. Toto tvrzení potvrdila vědecká studie zkoumající univerzitní studenty během zkouškového období, kteří vykazují zvýšenou hladinu stresu. Cílem bylo ověřit, zda denní konzumace šťávy z červené řepy podporuje imunitu a předchází proti onemocnění jako chřipka či nachlazení.
Výsledek studie vědce doslova překvapil. Studenti, kteří byli vystaveni stresu, a nepožívali červenou řepu, začali během tohoto období vykazovat klasické známky nachlazení, rýmy či dokonce angíny. Ti, kteří šťávu z této potraviny dostávali v menší míře měli tyto příznaky znatelně slabší a ti, kteří červenou řepu pravidelně užívali, byli zcela bez příznaků. Navíc, studenti, kteří konzumovali šťávu z červené řepy, zaznamenali také kvalitnější zapamatování, lepší soustředěnost a také dobrou náladu.
Detoxikuje tělo a napomáhá trávení
Konzumací červené řepy také dokonale detoxikujete vaše tělo od všech možných toxinů či jiných škodlivých látek. Jedná se zejména o látky, jako je olovo, hliník a cholesterol. Ve 100 gramech řepy naleznete zhruba 2,3 gramu vlákniny (pektinu). Z toho důvodu je červená řepa považovaná za její velmi dobrý zdroj. Pozitivní účinky vlákniny na zdraví jsou spatřovány ve zlepšení střevní mikroflóry, prevenci proti zácpě či průjmu, tedy je ideální k úpravě celkové peristaltiky střeva a detoxikaci trávicího systému. Vláknina navíc snižuje riziko dalších onemocnění, jako je rakovina tlustého střeva nebo syndrom dráždivého tračníku.
Prevence rakoviny
Červená řepa je jednou z potravin, která chrání před vznikem rakoviny či jiných nádorotvorných onemocnění. Je to z toho důvodu, že červená řepa obsahuje látky zvané betain a betanin. A právě betanin je označován za jedinečné přírodní cytostatikum. Léčba za pomocí cytostatik je nazývána chemoterapie. Látky obsažené v červené řepě tedy pomáhají v likvidování rakovinného bujení, zároveň renovují již poškozené buňky. Dále čtěte: Zbavte se bradavic jednou provždy. Vyzkoušejte přírodní metody našich babiček, které fungují nelépe.
Zdroj: Pubmed.gov, pushdoctor.co.uk.