Kaki je chutné a zdravé ovoce. Pokud jej konzumujete správně, dokáže vám pomoci s trávením i vyprazdňováním

Zdraví 21. prosince 2021 | 09:03 — Anna Novotná
Sezona oranžových plodů přezdívaných medové jablko nebo Diovo ovoce trvá jen půl roku, a to přibližně od října do února. Nyní je tedy příhodná chvíle ochutnat toto sladké ovoce plné vitaminů a minerálů. Je však nutné vědět, kdy je kaki připravené ke konzumaci. Pokud jej totiž sníte v nezralém stavu, zaděláte si na problémy se zažíváním.
Další 3 fotografie v galerii
Chutné kaki má uvnitř hvězdičku a žádnou pecku / Pixabay

Kaki pochází z Číny, ale v současné době se pěstuje i v Japonsku, Španělsku nebo americké Kalifornii. Plody určené pro export se musí podobně jako banány sbírat ještě nezralé, aby bez úhony přečkaly dlouhý transport.

Co je kaki zač

Plody kaki, u kterých se někdy můžete setkat i s označením tomel nebo churma, váží od 200 do 400 g, průměr je 6-9 cm a v místě stopky mají typický kalich s lístky. Tvarem připomínají větší podlouhlá rajčata. V období plné zralosti jsou plody měkké a zářivě oranžové, nedozrálé mají barvu spíše do žluta. Kaki rozhodně stojí za ochutnání, protože jeho chuť je kombinací broskve, melounu a vanilky.

Kaki v kuchyni

I když je kaki relativně dost sladké a často se jí jen tak, dá se jeho chuť využít i ve slaných pokrmech. Osvědčila se například jeho kombinace s kozím sýrem. Ten můžete nahradit i ovčím nebo kravským čerstvým sýrem. Často se kaki nakrájené na malé kostky přidává i do zeleninových salátů. Ochutnat jej můžete i tepelně upravené ve formě omáčky.

Jak správně jíst kaki

Některé druhy tohoto ovoce jsou před dozráním hodně trpké a prakticky nepoživatelné. U nás se setkáte výhradně s druhem, který není trpký ani v době své nezralosti A to je právě kámen úrazu. Pokud totiž sníte nezralý plod, mohou vás postihnout zažívací potíže. Proto je nutné, aby bylo kaki, které chcete sníst, úplně měkké. Tím se můžete řídit i v obchodě. Tvrdé plody vám doma ještě nějakou dobu vydrží, měkké si vybírejte, pokud byste je chtěli jíst hned. Před konzumací je důkladně omyjte a například nakrájejte na kostky nebo plátky, a to i se slupkou.

Kaki a jeho vliv na zdraví

Toto lahodné exotické ovoce obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Jmenujme například vitaminy A, C, E a některé z komplexu vitaminů B. Z minerálů pak mangan, hořčík, měď, fosfor či draslík. Je také skvělým zdrojem vlákniny. Kaki je nejen díky tomu oblíbené při hubnoucí dietě, podporuje totiž také spalování tuků. A protože pomáhá udržovat hladinu cukru v krvi, nebudete mít navíc takovou chuť na sladké. Čtěte také: Dejte pozor na tyto potraviny. Psi je sice milují, ale můžou je i zabít.

Upravuje trávení i zklidňuje

Jak jsme již zmínili, kaki obsahuje hodně vlákniny, která má dobrý vliv na trávení. Bylo prokázáno, že zlepšuje průchodnost střev a působí jako prevence před chronickým zánětem trávicího traktu. Jestliže trpíte na zažívací obtíže, můžete kaki zařadit do svého jídelníčku, protože podporuje správné trávení a upravuje vyprazdňování (zácpa i průjem). Díky hořčíku a dalším látkám pomáhá uklidnit nervovou soustavu, což může přispět ke kvalitnějšímu spánku. Kaki je zkrátka velmi zdravé a jistě stojí za to jej zařadit do jídelníčku.

Zdroj: Organic facts.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu